Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

 

 

 

 

 

 

Dnes je v turzovskom dekanáte rekolekcia.

Bude dobre si pripomenúť tento pojem: Termín rekolekcia pochádza z latinského slova re-colligere a znamená „znovu zbierať“, „získať“.

Čo znova zbierať, získať?

 Kňazi sa pravidelne (zvyčajne každoročne) zúčastňujú viacdňových duchovných cvičení (exercícií). Tie majú byť pre kňaza hľadaním odpovede na otázku: „existuje trvalý bod, v ktorom je zakotvený môj život a z ktorého sa môžem vydať na ďalšiu cestu s nádejou, odvahou a dôverou?“

Potom sa stretávajú pravidelne na kňazských rekolekciách, aby si obnovili spomínané nasmerovanie duchovného života. Rekolekcie sú pre každého kňaza práve týmto „zozbieraním svojho života nanovo“, „získaním“ toho, čo je v ňom najpodstatnejšie. Pôvodný význam slova „rekolekcie“ je teda pravidelné stretnutie tých, ktorí absolvovali duchovné cvičenia.

Cirkevné dokumenty presne neurčujú, ako majú vyzerať pravidelné stretnutia kňazov, ktoré sa u nás nazývajú rekolekciami. Slovo „rekolekcie“ nenájdeme ani v koncilových dokumentoch, ani v Kódexe kánonického práva (KKP).

V KKP sa však v Kán. 279 píše toto:

 - § 1. Klerici majú pokračovať v posvätných štúdiách aj po prijatí kňazstva a pridŕžať sa tej spravodlivej náuky, založenej na Svätom písme, odovzdanej predkami a všeobecne prijatej Cirkvou, ako ju vymedzujú najmä dokumenty koncilov a rímskych veľkňazov, vyhýbajúc sa svetským novotám vo vyjadrovaní a nepravej vede.

2. Kňazi podľa predpisov partikulárneho práva majú navštevovať pastoračné prednášky, ktoré treba zaviesť po kňazskej vysviacke, a v čase určenom tým istým právom sa majú zúčastňovať aj na iných prednáškach, teologických zhromaždeniach alebo konferenciách, ktorými sa má im poskytnúť príležitosť na získanie hlbšieho poznania posvätných vied a pastoračných metód.

3. Majú pokračovať v poznávaní aj iných vied, predovšetkým tých, ktoré súvisia s posvätnými vedami, pokiaľ to napomáha najmä vykonávanie pastoračnej služby.

V našej diecéze tieto požiadavky realizujeme aj na rekolekciách.

Pravidelné duchovné stretnutia kňazov, rekolekcie, v skutočnosti sú v prvom rade miestom, ktorého úlohou je zveľadiť duchovný a intelektuálny život kňazov. Náplň rekolekcií sa zvykne väčšinou určovať na diecéznych.

Rekolekcie sú teda časťou cirkevným právom požadovanej permanentnej formácie kňazov. Ich organizovanie a upovedomenie kňazov dekanátu o ich konaní je úlohou dekana. Rekolekcie sú dňom bratskej jednoty, preto sú kňazi aktívne pôsobiaci v pastorácii povinní sa ich zúčastňovať.

Program kňazských rekolekcií tvorí: duchovná časť (liturgia hodín, rozjímanie, slávenie Eucharistie, príp. adorácia), doktrinálna formácia, výmena pastoračných skúseností so snahou riešiť aktuálne problémy a diskusia v bratskom spoločenstve.

Pripomínam:

Turzovský dekanát vznikol vyčlenením, ako je známe, z čadčianskeho dekanátu. Keď boli vlani spoločné rekolekcie v Turzovke, bolo nás na stretnutí 25 kňazov. Splniť náročný program rekolekcií je v takomto veľkom grémiu náročné.

Jozef Hrtús




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.