Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Jn 1, 5 – 2, 2, Mt 11, 25-30

V nedeľu poobede majú miništranti možnosť zahrať si florbal.

Akcia je open, sú medzi nimi aj miništranti – už vysokoškoláci. Včera prišli aj novomanželia. Postavil som ich do manšaftu proti sebe - žeby skúška lásky? Keď dala gól, manžel prišiel k nej a pobozkal ju. Aj keď bola súperka, doprial jej to. A to je vzácnosť aj v športe. Skôr vidím, že každý chce dať gól, neradi prihrávajú a rozčuľujú sa, keď prehrávajú!

Dnes máme sviatok spolupatrónky Európy sv. Katarínu Sienskú. Na jej sviatok čítame evanjelium v ktorom Ježiš oslavuje skromnosť. Ježiš povedal: „Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým.“ A tiež: "Učte sa odo mňa, lebo som tichý a pokorný srdcom". Práve to, čo chýba dnešnému človekovi, ako som v úvode spomínal. To nechýba dnešnej svätici. 

Prečo práve tieto slová vybrala Cirkev na jej sviatok? Lebo vystihujú jej život!

Narodila sa v Siene ako predposledná z 25 detí v rodine farbiara vlny. Bol poslušná príkazom otca, plnila v domácnosti najnižšie práce s najväčšou horlivosťou a pokorou. Keď pripravovala pre otca jedlo, predstavovala si seba ako Martu, ktorá pripravuje pokrm Spasiteľovi. Svoju matku si predstavovala, že je Najsvätejšou Pannou, a svojich bratov ako Apoštolov. Odolala tlaku rodičov, aby sa vydala, a ako 18-ročná prijíma dominikánsky habit, vstupuje do Tretieho rádu sv. Dominika.

Stala sa ženou, ktorá svoju dobu poznačila viac ako ktorýkoľvek muž. Organizovala kresťanské kniežatá v boji proti Turkom, uzmierovala rozvadené mesta.

Počas pobytu v Avignone udelil pápež Kataríne niektoré ojedinelé výsady, ako napr. privilégium mať prednostný oltár alebo dovolenie mať na cestách k dispozícii troch spovedníkov na rozhrešovanie kajúcnikov, ktorých obrátila.

Katarína bola geniálna žena. Jej múdrosť sa prejavuje v jej spisoch. Jej dialóg vznikal takým spôsobom, že pisári zapisovali to, čo Katarína v extáze hovorila. Ani listy sama nepísala, ale ich diktovala pisárom. Ako prvá žena, spolu s Teréziou Avilskou, bola pápežom Pavol VI. vyhlásená v roku 1970 za učiteľku Cirkvi.

Skutočne o nej platia Pánove slová: „Zvelebujem ťa, Otče, Pán neba i zeme, že si tieto veci skryl pred múdrymi a rozumnými a zjavil si ich maličkým.“

Turzovka, 29.4.2024

Pozrite si o nej aj:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/342-sv-katarina-sienska

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1265-sv-katarina-sienska-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2125-sv-katarina-sienska-ml

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2972-sv-katarina-sienska-panna-a-ucitelka-cirkvi-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3429-sv-katarina-sienska-panna-a-cirkevna-ucitelka-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3902-sv-katarina-sienska-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.