Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mich 7, 14-15. 18-20, Lk 15, 1-3. 11-32

Dnešné podobenstvo môže mať dve interpretačné ťažiska. 

To znamená, že môžeme mať dva pohľady na celkový dej a tým aj odkaz podobenstva.

Môžeme sa rozchádzať pri tejto otázke: Robí mladší syn vážne pokánie, alebo je to manipulatívny darebák?

Niektorí tvrdia, že synovo pokánie je komplikované a môže mať dvojzmyselný význam. Túžil nasýtiť sa aspoň strukmi, čo žrali svine, ale nik mu ich nedával. K pokániu dospel keď narazí na úplné dno, túži zjesť to, čo jedia nečisté zvieratá. Dobehla ho trojica nešťastí: „rozpustný život“, ktorý mrhá jeho zdrojmi, „vážny hladomor“ a sociálne zanedbávanie, v ktorom sa ocitne medzi ošípanými.

Vstúpil teda do seba a povedal si: ‚Koľko nádenníkov u môjho otca má chleba nazvyš, a ja tu hyniem od hladu. Vstanem, pôjdem k svojmu otcovi a poviem mu: Otče, zhrešil som proti nebu i voči tebe. Už nie som hoden volať sa tvojím synom. Prijmi ma ako jedného zo svojich nádenníkov.‘ I vstal a šiel k svojmu otcovi.

Na znak ľútosti prizná hriech a plánuje požiadať otca, aby ho namiesto syna privítal doma ako otroka. Na znak úprimnosti si nacvičuje reč a začne ju prednášať aj po tom, čo ho otec objíme a pobozká.

Na druhej strane slova: vstúpil teda do seba a povedal si, môže naznačovať, že sa spamätal a zhodnotil svoju situáciu (pozri Skutky 12:11). Neprítomnosť kajúcneho jazyka je zarážajúca, najmä preto, že predchádzajúce dve podobenstvá podmieňujú čitateľov, aby to očakávali. Synova nacvičená reč zaváňa neúprimnosťou a plánom, ktorý má zapôsobiť na srdce jeho dôverčivého otca. Možno Ježiš chce povedať, že aj darebáci sú radostne vítaní v Božej domácnosti. Práve nasmerovanie na domov je to, čo uvoľňuje Božie privítanie. Postačí akýkoľvek motív.

Akokoľvek posudzujeme motívy mladšieho syna, príbeh si stále zachováva hlbokú citovosť v otcovej radostnej reakcii z návratu syna. Otec víta doma strateného a vracia mu postavenie syna. Jediné, čo musel urobiť, bolo, že sa vrátil domov.

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/211-sobota-po-2-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/755-sobota-po-2-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1642-sobota-po-2-postnej-nedeli-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2078-patron-dobrej-smrti

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3839-sobota-po-2-postnej-nedeli-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.