Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 1, 10. 16-20, Mt 23,1-12

 Rabíni učili v sede. 

Väčšinou používali špeciálne stoličky, na ktoré nesmel sadnúť nikto iný. Tieto stoličky sa nazývali „katedra“. Veľké kostoly, v ktorých mali biskupi svoje predsednícke stolce, sa preto nazývali „katedrály“. Aj stupne na ktorých boli učiteľské stoly sa nazývali „katedry“. Slovo pochádza z gréčtiny (kathedra = kreslo, sedadlo). 

Toto slovo nájdeme v dnešnom texte evanjelia: Ježiš povedal zástupom i svojim učeníkom: „Zákonníci a farizeji zasadli na Mojžišovu stolicu (katedru).

V synagógach boli stoličky na ktorých sedeli učitelia, ktorí z nich vykladali Mojžišov zákon a celý Starý zákon. Z tohto „Mojžišovho stolica (katedra)“.

Ak je učiteľská stolička, rečnícky pult, vyššie ako ostatné stoličky, znamená to, že učiteľ je nad žiakmi? Alebo že kazateľ je nad svojimi poslucháčmi? Alebo že by vtedy boli zákonníci nad ľuďmi? 

V nasledujúcej reči Ježiš odpovedal súčasne áno, aj nie. Povedal: „Preto robte a zachovávajte všetko, čo vám povedia, ale podľa ich skutkov nerobte: lebo hovoria, a nekonajú.“

Sú teda nad ľuďmi? Áno, povedal Ježiš, ak učia Boží zákon, potom sú nad ľuďmi, pretože vtedy sú Božím hlasom. Božie Slovo v ich ústach treba ctiť a dbať, aj keď tí, ktorí ho učia, sú omylní ľudia. V tomto prípade musíte rešpektovať pokyny učiteľa. 

To však neznamená, že učitelia sú v podstate hodnotnejší ľudia ako žiaci len preto, že sú o niečo starší a múdrejší. Aj keď jeden človek zarába viac peňazí ako druhý, to ho nerobí cennejším. Ani to, že niekto vie rýchlejšie bežať alebo skákať vyššie alebo hrať lepšie futbal či krajšie spievať. To isté platí o kazateľoch. Je pravda, že majú za úlohu hlásať Božie slovo a robíme dobre, ak ho prijímame. Kazateľ je ako iný; o nič lepší a nie horší ako poslucháči. 

Ak pri kázni stojím vyššie, neznamená to, že som hoden alebo cennejší ako poslucháči. Ako človek nie som ani o kúsok vyššie ako oni.

Ježiš povedal svojim učeníkom, že by si to mali vziať k srdcu: Vy sa nedávajte volať Rabbi, lebo len jeden je váš Učiteľ, vy všetci ste bratia. Ani Otcom nevolajte nikoho na zemi, lebo len jeden je váš Otec, ten nebeský. Ani sa nedávajte volať Učiteľmi, lebo len jediný je váš Učiteľ, Kristus.

Áno, sám Ježiš Kristus je výnimkou. Je bezchybný. Žil tak, ako učil. Jeho učenie aj život možno opísať výrazom „neobmedzená láska“. Nielenže vyučoval zákon, ale predovšetkým učil, ako môže byť hriešnik oslobodený od odsúdenia zákona: totiž vierou v neho. A zomrel za to na kríži z čistej lásky. U Ježiša učenie a život sa stopercentne zhodujú. Preto je spolu s Nebeským Otcom a Duchom Svätým v každom ohľade vysoko vyvýšený nad nás ľudí. 

Myslím, že takto lepšie chápeme Ježišove slová: Kto je medzi vami najväčší, bude vaším služobníkom. Kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.

Turzovka, 27.2.2024

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/215-utorok-po-2-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/562-utorok-po-2-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1120-utorok-po-2-postnej-nedeli-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1638-utorok-po-2-postnej-nedeli-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2906-utorok-po-2-postnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3371-utorok-po-2-postnej-nedeli-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.