Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kr 11, 4-13, Mk 7, 24-30

V Nemecku štrajkuje pomocný letecký personál.

Mnoho letov je odložených. Jeden pán sa na letisku rozčuľuje: Mesiace šetrím na dovolenku a nemôžem odletieť na vybratú destináciu. Dnešný človek potrebuje za veľkých obetí „zmeniť vzduch“, lebo tam kde žije je mu na nevydržanie. Aj to je možno prejav „prázdnoty srdca.“

Ježiš určite nebol frustrovaný prostredím kde bol, ale aj tak odišiel do končín Týru a Sidonu, vyrazil do cudziny. 

Odišiel do krajiny pohanov. Krátko predtým sa Pán Ježiš dohadoval s učiteľmi zákona o tom, čo je a čo nie je nečisté. Snažil sa im vysvetliť, že ich prísne rozlišovanie vecí nábožensky nečistých je hlúposť. Je fajn umyť si ruky, keď ide človek jesť, ale to človek robí, aby nedostal žltačku, či inú infekciu a nie preto, žeby porušil Boží zákon. A už vôbec nie je potrebné sa ísť vykúpať zakaždým, keď človek príde z vonku.

Zato by si človek mal dať pozor na iné veci. Napríklad, že oveľa viac si človek musí dávať pozor na to, ako hovorí a ako sa správa k druhým ľuďom. Pánu Bohu nevadia špinavé ruky, zato mu veľmi vadí človek, ktorý je na druhých ľudí zlý. Preto ani pohania nie sú sami o sebe nijako nečistí, preto Ježiš nemá problém ísť do ich krajiny.

Mal s touto cestou určite nejaké plány. Bol už príliš známy a ľudia už o ňom počuli aj tu a tak sa povesť o jeho príchode rozšírila veľmi rýchlo. Pribieha akási žena, ktorá má problémy a dúfa, že by jej mohol Pán Ježiš pomôcť. Pár informácií sa o nej dozvedáme: je to pohánka, rodom Sýrofeničanka. Vďaka znalosti dobového pozadia sa môžeme domnievať, že patrila skôr k tým bohatším. Oblasť Týru a Sidonu bola bohatá obchodná oblasť. 

Táto pani má problém. Nie teda priamo ona sama - má chorú dcéru. Tá dcéra je posadnutá. Čítame, že mala nečistého ducha. Nevieme, ako sa to prejavovalo a čo si pod tým úplne presne máme predstaviť. 

Jej mamička prišla za Ježišom, kľakla si pred ním a prosila ho o pomoc - lenže on nechcel. A tu máme problém. Ježiš hovoril, že pokrmy ani ľudia sa nedelia na čistých a nečistých a tu je tvrdý.

Ježiš ju odmieta a hovorí jej: „Nechaj, nech sa najprv nasýtia deti, lebo nie je dobré vziať chlieb deťom a hodiť ho šteňatám.“

Oná sa nenechá uraziť a hovorí: „Pane, aj šteňatá jedia pod stolom odrobinky po deťoch.“

On jej povedal: „Pre tieto slová choď, zlý duch vyšiel z tvojej dcéry.“ A keď prišla domov, našla dievča ležať na posteli; a zlý duch bol preč.

Ježiš tých asi chcel zdôrazniť svoje poslanie pre vyvolený národ a tiež odkaz pre nás:

Stojí zato so zubami nechtami držať Ježiša – aj keď mu nerozumieme, aj keď nám pripadá, že nás odmieta, aj keď hneď nevypočuje naše prosby. Nemáme zas tak veľa spôsobov, ako mu ukázať, že mu naozaj veríme. Vytrvalosť v modlitbách takouto možnosťou je.

Turzovka, 8.2.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/241-stvrtok-5-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1170-stvrtok-5-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3330-stvrtok-5-tyzdna-22

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3801-stvrtok-5-tyzdna-23




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.