Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Kr 3, 4-13 Mk 6, 30-34

„Rýchlo a zbesilo“ – akoby bolo heslom dnešnej doby.

A zároveň nuda a mrhanie času na zbytočnosti.

Pozrime sa na to z pohľadu dnešného evanjelia:

Apoštoli sa vrátili z apoštolskej cesty a porozprávali mu všetko, čo robili a učili. On im povedal: „Poďte vy sami do ústrania na pusté miesto a trochu si odpočiňte.“ Ježiš teda myslí aj na zastavenie, zdieľanie a oddych, lebo stále prichádzalo a odchádzalo mnoho ľudí a nemali sa kedy ani najesť. Odišli teda loďou na pusté miesto do samoty.

Marek píše o druhom prechode cez more, ale ľudia, sa pešo ta zbehli zo všetkých miest a predstihli ich.

Ježiš napriek ľudským potrebám, ako je oddych a vzájomne zdieľanie s povzbudzovaním, nájde čas pre zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli ako ovce bez pastiera. A začal ich učiť mnohým veciam.

V tomto Ježišovom postoji si všimnime niekoľko biblických rezonancií, z ktorých každý podčiarkuje Ježišovu identitu ako pravého pastiera. Ježiša sa ukazuje ako dobrý Pastier. Tento postoj ukazuje na Mojžišovu modlitbu v Numeri 27, v ktorej prosí Boha, aby určil svojho nástupcu, niekoho, „kto bude pred nimi vychádzať a pred nimi vchádzať, kto ich vyvedie a privedie, aby zhromaždenie Pána nebolo ako ovce bez pastiera“ (Porov. 4 Moj 27,17).

Podobne Ezechiel kritizuje izraelských kráľov za to, že sa obohacujú, pričom ignorujú potreby ľudu: „Takto hovorí Pán Boh: Ach, pastieri Izraela, ktorí ste sa pásli! Nemali by pastieri pásť ovce? ... Neposilnil si slabých, neuzdravil si chorých, nezviazal si zranených, nepriviedol si späť zablúdených, nehľadal si stratených, ale silou a tvrdosťou si im vládol. Tak sa rozpŕchli, lebo nebolo pastiera; a rozpŕchli sa, stali sa potravou pre všetky divé zvieratá“ (Ezechiel 34:2b-5).

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/600-sobota-4-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1176-sobota-4-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2025-ako-zit-sobota-4-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3794-sobota-4-tyzdna-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.