Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Sam 7, 4-17, Mk 4, 1-20

Prečo to isté slovo prináša rôzne výsledky?

Ježišovo slovo počúvali a jeho skutky videli: Farizeji, Herodiáni, zákonníci, jednoduchý ľud, chorí, unavení, ľahostajní... Zástupcovia politickej a náboženskej špičky kritizujú Ježiša a predstavujú ho ako satanistu. Z Judáša sa vykľuje zradca. Dokonca aj Ježišova vlastná rodina, jeho rodáci ho nechápu.

Všetci títo ľudia počuli Ježiša „kázať slovo (logon)“ (Mk 2:2) Prečo veria len niektorí, ako napríklad dvanásti (aj z tých nie všetci)? Iní odmietnu. Je v Ježišovom slove niečo chybné? Čo sa deje?

Pomôže nám v tom dnešné evanjelium, vysvetľuje nám to sám Ježiš. Pripojme sa k Ježišovi, ktorého počúva veľký zástup na pláži. Okolo neho sa zhromaždil veľký zástup, preto nastúpil na loď na mori a sadol si na loďku; a celý zástup bol na brehu.

Vie, že dav sa k nemu tlačí z rôznych dôvodov a počúvajú ho rôznymi ušami. Ježiš ich roztriedi a obnaží podľa rôznych postojov.

Ježiš vyzýva zástup: „Počúvajte! A potom hovorí o farmárovi, ktorý seje semeno. To sa dostane do štyroch druhov pôdy. Semeno preniká do každej pôdy inak: žiadna hĺbka, plytká hĺbka, konkurenčná hĺbka (semeno preniká do rovnakej hĺbky ako konkurenčné semená). A exkluzívny prienik. Je to len štvrtá pôda, ktoré prináša nepredstaviteľnú úrodu.

Ježiš uzatvára svoje podobenstvo tým, že opäť vyzýva ľudí: „Kto má uši na počúvanie, nech počúva!“

Niektorí ľudia sa zhromažďujú okolo Ježiša a chcú vedieť viac. Keď bol potom sám, tí, čo boli okolo neho s Dvanástimi, pýtali sa ho na podobenstvá.

Ježiš sa čuduje nepochopeniu a hovorí: Nerozumiete tomuto podobenstvu? Ako potom pochopíte ostatné podobenstvá? Čuduje sa, ale vysvetľuje.

Ostaňme pri Ježišovi, jeho podobenstvu, aj my. Nepovažujme tento text iba za evanjelizačný text, teda ako ľudia reagujú na prvý kontakt s Ježišom a jeho slovom. Podobenstvo jasne odhaľuje každého, aj toho kto je v pravidelnom kontakte s Ježišom, ako reaguje na jeho slovo. 

Podobenstvo je rovnako (ak nie viac!) diagnostikou nás samých; prečo my, ktorí počúvame jeho slovo, neprinášame ovocie.

Ilustrujem:

Traja poľovníci išli na lov jeleňov — lekár, právnik a kazateľ. Každý strelil v rovnakom čase. Jeleň padol a nastala škriepka o tom, čí výstrel vlastne jeleňa zabil.

Išiel okolo dôstojník, pozrie sa na jeleňa a sebaisto oznámi, že vie, kto jeleňa trafil. „Bol to kazateľ“. „ Ako vieš?!" – namietajú lekár a právnik. Dôstojník argumentuje: „Guľka prešla jedným uchom dnu a druhým von." Tak strieľa kazateľ a tak sú počúvane aj jeho kázne.

Turzovka, 24.1.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2012-streda-3-tyzdna 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.