Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Sam 6, 12b-15. 17-19, Mk 3, 31-35

Často počujeme frázu: „Bratia a sestry v Kristovi".

Uvažujme nad týmto oslovení bez dodatku: „v Kristovi“.

Pohľad človeka:

Všetci, celé ľudstvo sme „bratia a sestry“. Je to vedecky dokázané podľa DNA. Pochádzame zo spoločnej jeden dvojice muža a ženy.

Pohľad veriaceho:

Všetci sme navzájom spojení skrze Boha, ktorý nás stvoril na svoj obraz, a skrze Ježiša, ktorý nás zachránil od večného zatratenia. To nám dáva silu osloviť každého bez ohľadu na náboženské presvedčenie. Toto je aj posolstvo evanjelia; Všetci sme Božími deťmi v dobrých aj zlých časoch. Všetci sme navzájom prepojení, aj keď sa môže stať, že sa naše spojenie stratí za klamstvami predsudkov, diskriminácie a ľahostajnosti. Nemali by sme dovoliť, aby nám tieto prekážky bránili v tom, aby sme sa dostali k tým, ktorí potrebujú našu pomoc.

Pohľad dnešného evanjelia:

Pouvažujme nad tým z pohľadu dnešného evanjelia.

Z Ježišom prišla matka a jeho bratia. Oznámili mu to: „Vonku ťa hľadá tvoja matka, tvoji bratia a tvoje sestry.“

On im odvetil: „Kto je moja matka a moji bratia?“ Rozhliadol sa po tých, čo sedeli okolo neho, a povedal: „Hľa, moja matka a moji bratia. Lebo kto plní Božiu vôľu, je môj brat i moja sestra i matka.“

To znamená, že ak plníme vôľu Božiu sme si vzájomne bratia a sestry, lebo Pán Ježiš si nás pribral za súrodencov. Sme teda bratia a sestry „v Kristovi“.

Odkaz do života:

Spoločenstvo veriacich by malo plniť misiu, ktorá sa má prejavovať v solidarite a spolupráci o to viac, že máme jedného Ducha a jedno poslania – budovanie Božieho kráľovstva. Ako bratia a sestry v tomto svete, v ktorom žijeme, uznávame, že sme stvorení na obraz a podobu nášho jediného pravého Boha. Dostávame požehnanie, ktoré nám pomáha vo všetkom, čo robíme, vidíme, počujeme a vlastníme. Učíme sa zdieľať, milovať a odpúšťať všetko, čo nám môže prísť do cesty. Zdieľame všetko, čo máme s ostatnými, milujeme všetkých tak, ako Boh miluje nás, a odpúšťame všetkým, ako Boh odpúšťa hriechy, ktoré sme urobili. A tak sa môžeme spojiť a rásť ako dobrí občania stvorení na to, aby sme vytvárali spoločenstvo s Nebeským Otcom a navzájom – ako bratia sestry.

Modlitba

Bože, ďakujeme Ti za tento nádherný život, ktorý si nám dal. Sme večne vďační za to, že nás požehnali nádhernými šancami a životnými skúsenosťami. Je nám veľmi ľúto všetkých nesprávnych vecí, ktoré sme urobili. Prosíme o požehnanie a múdrosť, ktorú môžeme používať v našom každodennom živote. Prosím, daruj tomuto svetu mier a harmóniu. Toto prosíme v mene Ježiša Krista.

Turzovka - Dom sv. Jozefa, 23.1.2024

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1589-utorok-3-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2011-utorok-3-tyzdna-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3781-utorok-3-tyzdna-23 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.