Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 48, 17-19, Mt 11, 16-19

Moja generácia nemala problémy s výzvou k hre.

Skôr bol výber. Museli sme zobrať toho, kto mal loptu a potom sa brali hráči podľa schopnosti, prípadne starší si protekčne brali svojich privilegovaných.

Ježiš nás dnes vo svojom podobenstve vedie na ihrisko. Deti stoja a nudia sa, nechcú sa hrať aj keď nemajú mobily. Niekoľko pozvaní: Hej, poďme sa hrať svadbu; My budeme hrať, vy tancujte! Žiadna odozva! Hry chtivé deti to skúšajú znova: Hej, poďme sa hrať na pohreb; Spievame smutnú pieseň a vy na ňu žalostite! Ostatní opäť odpovedajú: Nemám na to chuť! Na dnešných „ihriskách“ nemusia odpovedať vôbec, len sa pozerajú na svojich mobilov, stratené v myšlienkach.

Takto to niekedy chodí s pozvaniami dnes, dokonca aj medzi mladými ľuďmi a dospelými. Nechce sa im do kina, na ihrisko, do kostola, k charitatívnym akciám, do Dobrej noviny, do zboru...

Samozrejme, sú to len podobenstvá. V skutočnosti tu Ježiš hovorí o sebe a o Jánovi Krstiteľovi a o naliehavých pozvaniach do Božieho kráľovstva. „Prišiel Ján," hovorí, a „prišiel Syn človeka."

Prišiel Ján, nejedol a nepil, a hovoria: ‚Je posadnutý zlým duchom.‘ Pre jeho tvrdosť, nároky? Možno. Človek si vždy nájde výhovorku.

Prišiel Syn človeka, je a pije, a hovoria: ‚Hľa, pažravec a pijan, priateľ mýtnikov a hriešnikov!‘ Tiež sa im to nepáčilo. Vo svojej pýche sa stavali do role dokonalých a pohŕdali hriešnikmi.

Ježiš i Ján povzbudzovali k pokániu odlišnými spôsobmi; Ježiš to ilustroval svojím podobenstvom o ihrisku.

Ján Krstiteľ bol prísny askéta: žil v kamenistej púšti a veľa sa postil. Jeho spôsob života dotvoril jeho kázanie o pokání; povzbudil ľudí všetkých spoločenských vrstiev, aby prestali zametať svoje hriechy pod koberec, otvorene ich vyznali a prijali Božie odpustenie. Na znak toho mali byť ním pokrstení. Ján zašiel napomenutím tak ďaleko, že dokonca pokarhal kráľa za jeho cudzoložstvo. To ho priviedlo do väzenia a nakoniec mu dokonca prinieslo smrť. Mnohí Židia považovali Jána za príliš zbožného, dokonca fanatického. Vysokí hodnostári povedali: „Je šialené kritizovať kráľa; Takže nebuďte prekvapení, ak skončí vo väzení!“ Krstiteľovo pokánia a tým účasť na Božom kráľovstve bolo úspešné len u niekoľkých jednoduchých ľudí.

Ježiš pristupoval k Božiemu kráľovstvu odlišným spôsobom. Bol plný radosti zo života a nikdy nevynechal večierok, na ktorý bol pozvaný. Nie je zaznamenané ani to, že by sa po štyridsiatich osamelých dňoch na púšti ešte niekedy postil. Jeho kázne vyžarovali veľa radosti; veď on priniesol evanjelium, „radostnú zvesť". Tým dal ľuďom na okraji spoločnosti jasne najavo, že neexistujú beznádejné prípady pre jeho Nebeského Otca. Hriech a všetky jeho nepríjemné vedľajšie účinky, ktorými trpeli, im mali byť odňaté.

Ale aj Ježišovo pozvanie k návratu do domu nebeského Otca bolo úspešné len u niekoľkých jednoduchých ľudí.

Turzovka, 15.12.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/118-piatok-po-2-adv-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1527-piatok-po-2-adventnej-nedeli-2

 https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3248-piatok-po-2-adventnej-nedeli-21 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.