Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 35, 1-10, Lk 5, 17-26

Stretnutia – aké rôzne môžu byť.

Hovorí sa, že v dnešnej dobe sú zriedkavé, aj keď sa teraz, najmä v obchodoch, ľudia priam strkajú. Preto, hlavne v tomto predvianočnom čase bývajú stretnutia plné chvatu.

Všimnime si z tohto zorného uhla Pána Ježiša. Koľko toho mal pred sebou, koľko toho mal urobiť pre záchranu sveta! A on si nachádza čas na modlitbu, na nočný dialóg, na dišputy s farizejmi...

Čo nám popisuje dnešné evanjelium? Keď v istý deň Ježiš učil, sedeli pri ňom farizeji a zákonníci, čo poprichádzali zo všetkých galilejských a judejských dedín i z Jeruzalema; a mal od Pána moc uzdravovať.

A tu sa odohralo zaujímavé stretnutie! Priatelia ochrnutého vlastne donútili Pána Ježiša na stretnutie s nim. Dôverou si vynútili jeho uzdravenie.

Tu muži priniesli na nosidlách človeka, ktorý bol ochrnutý, a pokúšali sa dostať ho dovnútra a položiť pred neho. Ale keď pre zástup nenašli priechod, kadiaľ by ho vniesli, vyšli na strechu a cez povalu ho na lôžku spustili priamo pred Ježiša.

Aká zaujímavá, kontroverzná scénka. Muži – nosiči - sa nedajú ľahko odradiť. Spoločným úsilím a vynaliezavosťou sa snažia zabezpečiť, aby sa ich ochrnutý priateľ stretol s Ježišom. Dochádza k stretnutiu, ktoré nielen uzdravuje jeho telo, ale ho oslobodzuje od paralýzy hriechu.

Zákonníci a farizeji sa nedajú presvedčiť o poslaní Ježiša. Začali uvažovať: „Ktože je to, že sa takto rúha?! Kto môže okrem Boha odpúšťať hriechy?“

Áno, stretnutia bývajú rôzne.

Dôležite je naše stretnutie s Ježišom. Aby bolo čo najlepšie, prosme: Pane, všetci naliehavo potrebujeme tvoje odpustenie. Pomôž nám urobiť všetko, čo je v našich silách, aby sme sa s tebou stretávali s láskou a vierou. Aby sme potom umožnili ľuďom stretnúť sa s tebou. Aby tak dosiahli uzdravujúce odpustenie. Daj nám niečo z energie a vytrvalosti priateľov ochrnutého, ktorého si mohol vďaka ním komplexne uzdraviť.

Pane, vieme, že k tomu potrebujeme tvoju trpezlivosť pri stretávaní sa s ľuďmi.

Turzovka, 11.12.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1523-pondelok-po-2-adventnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1954-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3244-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3714-pondelok-po-2-adventnej-nedeli-22

Dnes je spomienka na sv. Damaza. Pozrite si o ňom:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/473-piatok-po-2-adventnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2805-sv-damaz-20 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.