Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 30, 19-21. 23-26, Mt 9, 35 – 10, 1. 5a. 6-8

Keď čítam o osobnostiach z dávnych časov uvažujem, ako chápali svoju dobu.

My pozeráme na ňu z odstupom rokov a storočí, a možno zvrchu. Oni si vtedy mysleli tak o predchádzajúcich dobách. Pozeráme na nich však aj s obdivom. Pri odhŕňaní snehu mi farník hovoril o tom, ako rekonštruoval starú chalupu po dedovi. Poukázal na niektoré zaujímavosti, ktoré zakončil slovami: Ty starí ľudia boli šikovní.

Dnešné evanjelium nám hovorí o tom, čo si myslel o svoje dobe Pán Ježiš. Ako ju videl? Evanjelista konštatoval: Keď videl zástupy, zľutoval sa nad nimi, lebo boli zmorené a sklesnuté ako ovce bez pastiera.

Z toho vyplýva, že podľa Ježiša potrebovali pomoc. Preto prišiel liečiť svoju dobu. Chodil po všetkých mestách a dedinách, učil v ich synagógach, hlásal evanjelium o kráľovstve a uzdravoval každý neduh a každú chorobu.

Ježiš videl aj ich duchovnú biedu. Vtedy povedal svojim učeníkom: „Žatva je veľká, ale robotníkov málo. Preto proste Pána žatvy, aby poslal robotníkov na svoju žatvu.

A Ježiš prišiel liečiť nielen svoju dobu. Preto posiela apoštolov najskôr „k strateným ovciam z domu Izraela“ a potom do celého sveta.

Nechajme porovnávanie dôb. To vie najlepšie posúdiť Pán časov – Ježiš Kristus. On nás vyzýva prosiť Pána žatvy – Boha, aby bol dostatok žencov. Dokonca každý z nás je povolaný byť žencom. Každý z nás sa má svoj kus(sok) žatevného poľa, ktorý nie je prístupný nikomu inému. Patrí medzi ne moja rodina, moji susedia, moji kolegovia z práce a ďalší, ktorí prichádzajú do môjho života. Možno som jediný, kto prináša Ježiša s jeho uzdravením a súcitom do ich životov.

Veď existuje toľko ľudí, ktorí dnes potrebujú počuť posolstvo lásky a súcitu vo svojom živote.

Kde môžem a mám žať?

Turzovka, 9.12.2023

Úvahy inšpirované dnešnými čítaniami sú na:

 https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/125-sobota-po-1-adventnej-nedeli

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/482-sobota-po-1-adventnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2796-sobota-po-1-adventnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3712-sobota-po-1-adventnej-nedeli-22 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.