Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Dan 7, 15-27, Lk 21, 34-36 

Na posledný deň liturgického roka nám cirkev predkladá evanjelium s „adventnou“ výzvou:

Bdejte celý čas a modlite sa, aby ste mohli uniknúť všetkému tomu, čo má prísť, a postaviť sa pred Syna človeka.“

 „Dávajte si pozor, aby vaše srdcia neoťaželi obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento život,

V tejto výzve nachádzame dva celky: prvý sa zaoberá otázkou prečo vlastne bdieť a modliť sa druhý sa zaoberá spôsobom tohto bdenia.

  1. prečo bdieť a modliť sa?

- aby ste mohli uniknúť všetkému tomu, čo má prísť, a postaviť sa pred Syna človeka.

Pri povrchnom čítaní tohto úryvku (a vlastne celej Ježišovej eschatologickej reči) by sa mohlo zdať, že Ježiš nás chce zotročiť strachom z jeho druhého príchodu – tým, že nám nezjavuje deň ani hodinu, čas svojho príchodu (v gr. origináli je použitý výraz kairos, teda niečo ako čas spásy), akoby nás chcel udržiavať v neustálom strachu a napätí.

Opak je však pravdou. Ježiš neudáva hodinu preto, že každá hodina je vhodná na obrátenie, aby sme začali žiť podľa evanjelia. Oznámenie tejto hodiny by paradoxne mohlo spôsobiť naše upadnutie do odkladania vlastného obrátenia a do takého spôsobu života, ktorý by nás postupne viedol buď k zabudnutiu na túto hodinu, alebo k povrchnej príprave na ňu. Našou úlohou nie je skúmať, kedy to už konečne ten náš Pán príde, ale dennodenne pozorne vnímať okamihy Božieho navštívenia, lebo Pán je už medzi nami prítomný a jeho kráľovstvo vo svete neustále rastie.

  1. spôsobom bdenia.

„Dávajte si pozor, aby vaše srdcia neoťaželi obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento život,

Povedali sme, že nemá zmysel hľadať znamenia presného okamihu jeho definitívneho príchodu, ale naopak vnímať prejavy jeho vôle v našom živote teraz a tu. Ak sa naučíme vnímať Božiu vôľu v našom každodennom živote, budeme automaticky pripravení aj na Ježišov druhý príchod a na Posledný súd. Nebudeme obťažený obžerstvom, opilstvom a starosťami o tento život.

Celá eschatologická reč v skutočnosti nie je zameraná v prvom rade na budúcnosť, ale na prítomnosť. Ak nevnímame Ježišov príchod do našich sŕdc v našom každodennom živote, nebudeme schopní prijať ho do svojho srdca ani pri jeho druhom príchode, tak ako ho Židia neboli schopní prijať pri jeho prvom príchode. To je ten Ježišov tzv. „prostredný Advent“ medzi jeho prvým a druhým príchodom – jeho skryté prichádzanie do ľudských sŕdc.

Turzovka, 2.12.2023

Pozri tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/981-sobota-34-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1513-sobota-34-tyzdna-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2787-sobota-34-tyzdna-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3700-sobota-34-tyzdna-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.