Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 12, 5-16a, Lk 14, 15-24

Príťažlivosť sveta je zrejmá.

Božie kráľovstvo ako keby nemalo proti nemu šancu. Keď pozeráme na zloženie účastníkov bohoslužieb a rôznych náboženských akcii, akoby bolo iba pre starých?

Čím to je? Či svet nie je od Boha? Prirodzene, že je! Niečo sa tu porúchalo.

Pouvažujme nad tým z pohľadu dnešného evanjelia. Jeden zo spolustolujúcich povedal Ježišovi: „Blahoslavený, kto bude jesť chlieb v Božom kráľovstve.“ Ježiš mu na to odpovedal podobenstvom: „Istý človek pripravil veľkú večeru a pozval mnoho ľudí. Keď nadišla hodina večere, poslal svojho sluhu, aby povedal pozvaným: ‚Poďte, už je všetko pripravené.‘ A naraz sa začali všetci vyhovárať. Prvý mu povedal: ‚Kúpil som pole a musím si ho ísť pozrieť. Prosím ťa, ospravedlň ma!‘ Druhý povedal: ‚Kúpil som päť záprahov volov a idem ich vyskúšať. Prosím ťa, ospravedlň ma!‘ A ďalší povedal: ‚Oženil som sa, a preto nemôžem prísť.‘

Podobenstvom povedal Pán v úvode naznačené; poukázal na príťažlivosť sveta. Na starosti a radosti vo svete pre ktoré sa zabúda na Božie kráľovstvo.

Ako končí podobenstvo? Vtedy sa hospodár rozhneval a povedal svojmu sluhovi: ‚Vyjdi rýchle na námestia a do ulíc mesta a priveď sem chudobných a mrzákov, slepých a chromých!‘ A opakovane urobil nábor na hostinu v Božom kráľovstve.

Dostali sa tam chudobní a mrzáci, slepí a chromí!‘ To by naznačovalo, že takí, ktorí si nemohli užiť tento svet. Nemuseli odolávať „príťažlivosti svete“! Sú vo svojej bolesti vo výhode? Asi.

Čo robiť aby sme sa vyhli tomuto vyhláseniu: Lebo hovorím vám, že ani jeden z tamtých mužov, čo boli pozvaní, neokúsi moju večeru?

Asi potrebujeme rozum a logiku; tento svet a jeho príťažlivosť je od Boha. Teda budujme Božie kráľovstvo už na tomto svete. Veď „večnosť začína dnes“!

Turzovka, 7.11.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1485-utorok-31-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1916-utorok-31-tyzdna-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2350-utorok-31-tyzdna-19 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.