Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Rim 6, 12-18, Lk 12, 39-48

Peter sa opýtal Pána Ježiša: „Pane, toto podobenstvo hovoríš iba nám, alebo všetkým?“

Domnievam sa, že oprávnene, lebo Ježiš dával osobitne inštrukcie pre apoštolov a potom aj pre širší okruh spolupracovníkov (učeníkov) ktorých bolo 72.

Zdá sa, že tieto slova patrili apoštolom: Kto je teda verný a múdry správca, ktorého pán ustanoví nad svojou čeľaďou, aby jej načas dával určený pokrm? Pán Ježiš ustanovil apoštolov nad svojim ľudom. Veď apoštoli boli viac vyučení, obdarení rôznymi darmi ako dar jazykov, uzdravovania, vyháňania zlých duchov. Boli aj určení aby viedli ľud: „Veru, hovorím vám: Čo zviažete na zemi, bude zviazané v nebi, a čo rozviažete na zemi, bude rozviazané v nebi.“ (Mt 18:18) Zabúda sa na túto úlohu apoštolov a ich nástupcov – biskupov.

Aktuálne:

Na sociálnych sieťach niektorí „veriaci“, ktorí chcú prijímať pokľačiačky píšu, že to pán biskup zakázal: „Toto je jedna veľká tragédia že pán biskup zakázal prijímať po kľačiačky ako to mohol jeden biskup povedať, nie to ešte nariadiť. Raz sa postaví pred Pána Ježiša... spravodlivého sudcu.“ Stavajú sa do pozície sudcu pána biskupa. Priam sa mu vyhrážajú súdom od Pána Ježiša, pred ktorým farizejsky chcú pokľakovať.

Chápete to?

Čo je ozajstná tragédia? Pius XII. povedal: „Najväčším nepriateľom Cirkvi sú nevedomí kresťania!“ To je tragédia. Môžeme si iba vzdychnúť: kiežby boli nevedomí, zdá sa, že sú arogantní. Vlastne sú sektári – odtrhnutí od Cirkvi. Zaslúžia si takí udelenie Eucharistie?

Toto podobenstvo je samozrejme aj pre nás všetkých, nielen apoštolov a biskupov.

Každý pokrstený je ustanovený slúžiť iným, dávať im dobrý príklad. Je ľahko kľaknúť pred Ježišom, omnoho náročnejšie je slúžiť iným po vzore Pána Ježiša.

Modlíme sa, aby o nás platilo: Blahoslavený sluha, ktorého pán pri svojom príchode nájde tak robiť. Veru, hovorím vám: Ustanoví ho nad všetkým, čo má. Dá mu radosti večného života. 

Turzovka, 25.10.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/535-streda-29-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1028-streda-29-tyzdna-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2336-streda-29-tyzdna-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2743-streda-29-tyzdna-20 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.