Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 1, 17-19, Mk 6, 17-29

Ján Krstiteľ kázaním a hlavne spôsobom života veľmi ovplyvnil Izrael v dobe Pána Ježiša.

Aj apoštoli sa pri kázňach po Ježišovom nanebovstúpení odvolávali na Jána Krstiteľa. Dokonca bol známy aj za hranicami Izraela.

Napríklad, keď Skutky apoštolov popisujú tretiu misijnú cestu sv. Pavla, konštatujú , že do „Efezu prišiel istý Žid menom Apollo, rodom Alexandrijčan, muž výrečný a zbehlý v Písmach. Bol poučený o Pánovej ceste a so zápalom ducha hovoril a správne učil o Ježišovi, hoci poznal iba Jánov krst. Začal teda smelo vystupovať v synagóge. Keď ho počuli Priscilla a Akvila, vzali ho k sebe a dôkladnejšie mu vysvetlili Božiu cestu“. (Sk 18:24-28)

Ďalej čítame, že Pavol pochodil po horných krajoch a prišiel do Efezu. Tam našiel akýchsi učeníkov a povedal im: „Dostali ste aj Ducha Svätého, keď ste uverili?" Oni mu odvetili: „Ani sme nepočuli, že je Duch Svätý." On sa opýtal: „Ako ste teda boli pokrstení?" Oni odpovedali: „Jánovým krstom."

Pavol povedal: „Ján krstil krstom pokánia a hovoril ľudu, aby uverili v toho, ktorý prichádzal po ňom, to jest v Ježiša." Keď to počuli, dali sa pokrstiť v mene Pána Ježiša. (Sk 19:1-5)

Ján Krstiteľ mal zvláštne poslanie: ohlasovať príchod Mesiáša, pripraviť mu pôdu v ľudských dušiach a poukázať na neho. Toto poslanie splnil dokonale.

Napriek tomu nebol uchránený pred utrpením a predčasnou smrťou. Ľudsky povedané, Boh nevenoval Jánovi Krstiteľovi žiadnu zvláštnu pozornosť a mimoriadnu ochranu. Nakoniec to bola cesta Ježiša Krista, Panny Márie, apoštolov i svätcov.

Napokon, Jánovo svedectvo by nebolo úplné, keby ho nezavŕšil svedectvom života. Boh ho napokon bohato odmenil za jeho horlivosť a vernosť. Úlohy, ktoré nám boli zverené, by sme nemali plniť pre naše výhody.

Ignác z Loyoly sa modlil: "Pane, nauč ma... nehľadať inú odmenu ako pocit, že som splnil tvoju najsvätejšiu vôľu."

Turzovka, 29.8.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/400-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1405-smrt-jana-krstitela

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1841-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2273-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3586-mucenicka-smrt-sv-jana-krstitela-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.