Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Sol 1, 1-5. 8-10, Mt 23, 13. 15-22

Medzi najväčšie bolesti starých rodičov a aj niektorých rodičov patrí odklon ich detí a vnukov od viery.

Ježiš pritom vyčíta zákonníkom a farizejom, že ako náboženskí vodcovia viedli ľudí – prozelytov na nesprávnu cestu. Slovo prozelyta je prepis gréckeho slova proselutos, čo znamená ten, kto sa priblížil. Prozelyta bol ten, kto prijal obradný zákon a obriezku a ktorý sa stal v plnom zmysle Židom. Zákonníci a farizeji ich privádzali k viere, ale takej, ktorá bola podľa ich predstav.

Značný počet historikov presvedčivo tvrdí, že prvé storočie až do pádu Jeruzalema predstavuje najpozoruhodnejšie obdobie židovskej misionárskej horlivosti, ktoré bolo aj úspešné. (Carson) Osobne ma to prekvapuje, lebo v našom prostredí Židia nepôsobili misionársky.  

Ježiš svojou kritikou reaguje na vtedajšiu ich aktivitu: Beda vám, zákonníci a farizeji, pokrytci, lebo obchádzate more i zem, aby ste získali jedného novoverca, a keď sa ním stane, urobíte z neho syna pekla dva razy horšieho, ako ste sami!

Sv. Pavol má rovnakú myšlienku v Liste Rimanom (10,2), kde si všimol, že Židia jeho doby mali horlivosť za Boha, ale nie podľa pravého poznania. Nepomohli ľuďom obrátiť sa od hriechu k Bohu, ale len obrátiť ich k názoru.

V úvode som hovoril o bolesti rodičov a starých rodičov. Je potešujúce, že mnohým nejde len o formálny vzťah k Bohu a obradom, ale mnohých bolí, že žijú v hriechu, v zlých vzťahoch, že si ničia život, pripadne aj svojim deťom.

Podobne bolesť prežívala sv. Monika, keď jej syn, dnešný oslávenec, svätý Augustín blúdil.

Turzovka, 28.8.2023

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2269-pondelok-21-tyzdna 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.