Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sdc 2, 11-19, Mt 19, 16-22

Nad dnešnými čítaniami uvažujme z pohľadu protikladných emócií: Radosť a smútok.

 Ježiš mohol mať radosť z tohto mladíka. Asi ako rodič má radosť keď príde za nim dieťa a opýta sa čo má ešte robiť. Ako tréner, keď za ním príde zverenec a opýta sa, ako by mal niečo vylepšiť, ako kňaz, keď sa ho niekto opýta ako mám bojovať s nejakým neduhom.

Po radosti však bol smútok. Myslím, že aj u Ježiša, aj keď to evanjelista nespomína. Bol však u mladíka. Ježiša mu povedal: „Ak chceš byť dokonalý, choď, predaj, čo máš, rozdaj chudobným a budeš mať poklad v nebi. Potom príď a nasleduj ma!“ Keď mladík počul toto slovo, odišiel smutný, lebo mal veľký majetok.

Ak sa totiž dieťa, športovec, človek túžiaci po duchovnom živote opýta, čo má robiť a nekoná to, nepomôže mu to k radosti z dobrého výsledku.

Život nie je vôbec o prikázaniach. Videli sme to aj v prvom čítaní. Keď starozákonnému ľudu Pán vzbudzoval sudcov, Pán bol so sudcom a vyslobodzoval ich z rúk nepriateľov, kým sudca žil, lebo Pánovi ich bolo ľúto a počul ston sužovaných. Ale keď sudca zomrel, vracali sa späť a robili oveľa horšie, ako robili ich otcovia: behali za cudzími bohmi, slúžili im a klaňali sa im. Nezanechali svoje skutky a tvrdošijne chodili po starej ceste. Je to o nasledovaní. U dieťaťa rodičov, u športovca trénera, u kresťana Krista.

Čudujete sa, že dnešný svätec Pius X. tak trval na tom, aby deti išli skoro na sväté prijímanie, aby s nimi bol Ježiš skôr ako ich ovládne hriech, aby mohli nasledovať Ježiša s úprimným srdcom?

Turzovka, 18.8. 2023

Pozrite tiež: 

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/413-pondelok-20-tyzdna

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2662-pondelok-20-tyzdna-20 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.