Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Narodil sa vo Francúzsku v diecéze Séez roku 1601.

Po kňazskej vysviacke veľa rokov kázal po farnostiach. Založil kongregácie na výchovu dobrých kňazov v seminároch a na posilnenie ohrozených žien v kresťanskom živote. Veľmi podporoval úctu k Ježišovmu Srdcu a k Srdcu Panny Márie. Zomrel roku 1680.

Z traktátu svätého kňaza Jána Eudes O obdivuhodnom Ježišovom Srdci

Prameň spásy a pravého života

Prosím ťa, mysli na to, že náš Pán Ježiš Kristus je tvojou ozajstnou hlavou a ty si jedným z jeho údov. On je pre teba to, čím je hlava pre údy. Všetko, čo je jeho, je tvoje: duch, srdce, telo, duša a všetky schopnosti, ktoré máš všetky používať, ako keby boli tvoje vlastné, aby si mu slúžil a tým ho chválil, miloval a oslavoval. Ty si pre neho to, čím je úd pre hlavu; a preto on veľmi túži používať všetky tvoje schopnosti, akoby boli jeho, v službe Otcovi a na jeho oslavu.

Ale on nechce byť iba pre teba, on chce byť aj v tebe. Chce v tebe žiť a vládnuť, ako žije a vládne hlava vo svojich údoch. Ale chce aj to, aby všetko, čo je v ňom, žilo a vládlo v tebe: jeho duch v tvojom duchu, jeho srdce v tvojom srdci, všetky schopnosti jeho duše v schopnostiach tvojej duše tak, aby sa v tebe naplnili tieto slová: „Oslavujte a noste Boha vo svojom tele“ (1Kor 6,20) a „nech sa“ na vás „zjaví Ježišov život“ (porov. 2Kor 4,10). Ale ani ty nemáš byť iba pri Božom Synovi, máš byť v ňom, ako sú údy v hlave. Všetko, čo je v tebe, treba vložiť do neho a máš od neho prijať život a dať sa ním riadiť. Niet pre teba pravého života, iba v ňom, lebo on je jediný prameň pravého života. Mimo neho nenájdeš nič iné iba smrť a záhubu. Nech je on jediným východiskom tvojich hnutí, skutkov a životných síl. Musíš žiť z neho a pre neho, aby si naplnil slová: „Nik z nás totiž nežije pre seba a nik pre seba neumiera; lebo či žijeme, žijeme Pánovi, či umierame, umierame Pánovi. Či teda žijeme alebo umierame, patríme Pánovi. Veď Kristus práve preto zomrel a vstal z mŕtvych, aby vládol aj nad mŕtvymi, aj nad živými.“ (Rim 14,7-9) Slovom, si jedno so samým Ježišom, ako sú údy jedno s hlavou, a preto s ním musíš mať jedného ducha, jednu dušu, jeden život, jednu vôľu, jeden úmysel, jedno srdce. Ba on sám musí byť tvojím duchom, srdcom, láskou, životom a tvojím všetkým. Tieto veľké veci sa v kresťanovi začínajú krstom, rastú a mocnejú birmovaním a správnym využívaním ostatných milostí, ktoré dostáva od Boha, a vrcholnú dokonalosť dosahujú najsvätejšou Eucharistiou.

      RESPONZÓRIUM

Rim 14, 9. 8b. 7-8a

Kristus práve preto zomrel a ožil, aby vládol aj nad mŕtvymi, aj nad živými. * Či teda žijeme alebo umierame, patríme Pánovi.

Nik z nás nežije pre seba a nik pre seba neumiera; lebo či žijeme, žijeme Pánovi, či umierame, umierame Pánovi. * Či teda žijeme alebo umierame, patríme Pánovi.

Modlime sa

Bože, ty si vyvolil svätého kňaza Jána, aby ohlasoval nevýslovné bohatstvo Kristovho tajomstva; daj, aby sme podľa jeho príkladu a učenia stále viac poznávali teba a žili verne podľa evanjelia. Skrze nášho Pána Ježiša Krista, tvojho Syna, ktorý je Boh a s tebou žije a kraľuje v jednote Ducha Svätého po všetky veky vekov.

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2665-sv-jan-eudes-streda-20-tyzdna 

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.