Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Piatok 19. týždňa       

Joz 24, 1-13, Mt 19, 3-12

Keď sa opýtate snúbencov čo ich zblížilo, kvôli čomu sa rozhodli pre manželstvo, nevedia presne odpovedať.

Väčšinou sú to maličkosti, nejaké drobnosti, ktoré si všímali jeden na druhom, ktoré ich postupne zblížili. Po čase sú to však práve maličkosti, ktoré oddeľujú. Platí to i o priateľstvách.

Platí tu čo povedal Michelangelo Buonarroti: „Dokonalosť spočíva v maličkostiach, ale dokonalosť nie je maličkosť.“

A v tom spočíva množstvo manželských tragédii. Prečo je rozpad manželstva tragédia? Lebo: „Stvoriteľ ich od počiatku ako muža a ženu stvoril a povedal: ‚Preto muž opustí otca i matku a pripúta sa k svojej manželke a budú dvaja v jednom tele‘? A tak už nie sú dvaja, ale jedno telo. Čo teda Boh spojil, nech človek nerozlučuje.“ Nemožno rozdeľovať „jedno telo“! Dá sa rozdeliť dom, konto, ale dá sa rozdeliť srdce a deti?

Preto Ježiš zdôrazňuje: Mojžiš vám pre tvrdosť vášho srdca dovolil prepustiť vaše manželky; ale od počiatku to nebolo tak. A hovorím vám: Každý, kto prepustí svoju manželku pre iné ako pre smilstvo a vezme si inú, cudzoloží.“

Preto je potrebné aby manželia a nielen oni dbali na „maličkosti“. Mala by to byť trvalá snaha zdokonaľovať sa, aby sme sa stávali „milovania hodní“. To je celoživotný program pre všetkých.

Turzovka, 18.8.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1827-piatok-13-tyzdna-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3103-piatok-19-tyzdna-21  




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.