Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Prís 2, 1-9, Mt 19, 27-29

Dnešný oslávenec, patrón Európy bol mníchom, opátom a zakladateľom mníšstva v Európe.

Bude vhodné ak si vysvetlíme tieto pojmy.

Mních (lat. monachus, gr. monachos - osamotený), je nositeľ mníšstva, teda spôsobu života zameraného na zdokonaľovanie človeka. Benedikt bol pôvodne pustovník –chcel žiť v samote a zotrvávať na modlitbách a pôstoch. Na ňom, tak ako na mnohých podobných osobnostiach sa ukázala neodolateľná príťažlivosť svätosti. Pridávali sa k nemu ďalší, po Bohu túžiaci a stal sa opátom.

Slovo opát je aramejského pôvodu. K nám došlo cez hebrejčinu (abba) a latinčinu a znamená otec. Ten, ktorý chcel byť osamotený, stal sa predstaveným mnohých.

Dnes teda máme sviatok svätého Benedikta z Nursie, jedného z otcov mníšskeho života v západnom svete. Jeho život je stále príkladom múdrosti a zdravého rozumu ako radikálne nasledovať Ježiša. Mnohí boli inšpirovaní svätým Benediktom, jeho spôsobom života, ako nasledovať Ježiša. A má stále nasledovníkov.

Evanjelium na dnešný deň nám prináša Petrovu otázku Ježišovi „Pozri, my sme opustili všetko a išli sme za tebou. Čo z toho teda budeme mať?“

Ježiš nielenže sľubuje stonásobnú odmenu tým, ktorí sa kvôli nemu vzdajú niečoho drahého, ale hovorí niečo zvláštne: Pri obnovení sveta, keď Syn človeka zasadne na trón svojej slávy, aj vy, čo ste išli za mnou, zasadnete na dvanásť trónov a budete súdiť dvanásť kmeňov Izraela

Ježiš už zasadol na trón svojej slávy a aj sv. Benedikt nás súdi. A akom zmysle? Porovnávajme náš život s jeho životom a musíme sa posúdiť – odsúdiť samých seba, lebo sme ďaleko od príkladu, ktorý nám dal.

Sv. Benedikt súdi aj Európu, lebo sa vzdialila od toho čo nás učil: Jeho heslo: Ora et labora! (modlí sa a pracuj), postavilo Európu na čelo svetového diania. Lenže Európa sa tomu spreneverila. Ostala iba pri „práci“, ale aj od toho už upúšťa. A „ora“ už dávnejšie opustila. Stratila svoje duchovné korene a tým aj svoj základ.

Veľký pápež, svätý Ján Pavol II. povedal: Európa v 21. storočí alebo bude kresťanská, alebo nebude vôbec.

A to je výzva pre každého z nás. Začnime sebareflexiou. Obzrime sa späť a uvažujme o tom, aký veľkorysý je Boh voči nám počas celého nášho života. Ak sme sa kvôli nemu vzdali niečoho, vždy bol štedrý. Modlíme sa s vďačnosťou a s úžasom mu ďakujme za jeho sprevádzanie.

Turzovka, 11.7.2023

Pozrite tiež:

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/455-sv-benedikt

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1365-sv-benedikt-3

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1788-sv-benedikt-4

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2213-sv-benedikt-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3525-svaety-benedikt-22 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.