Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 27, 1-5. 15-29, Mt 9,14-17

Pôst mal vždy svoje miesto v duchovnom živote.

Preto je samozrejme, že Ježiš nepopiera význam pôstu. Chce mu dať správny akcent. Naznačuje to v slovách: Ani nové víno nevlievajú do starých mechov, lebo mechy sa roztrhnú a aj víno vytečie, aj mechy sa zničia. Ale nové víno vlievajú do nových mechov, a tak sa oboje zachová.“

V čom je novota? Správne prežitý pôst by nás mal približovať k Bohu. 

Vysvetlíme si to týmto postrehom:

Moslimovia majú Ramadán, ktorý sa stal viac zvykom ako náboženskou tradíciou. Je to mesiac, v ktorom dodržiavajú totálny pôst do západu slnka, aby svojím telom pocítili to, čo cítia chudobní, tí, ktorých spoločnosť opustila.

Dávno: Ešte v roku 1966 vtedajší tuniský prezident Habib Bourguiba vystúpil v televízii a vypil pohár pomarančového džúsu, aby vyzval robotníkov, že sa nemusia postiť nepostili. Niekoľko rokov bolo Tunisko jedinou moslimskou krajinou, ktorá prísne nedodržiavala pôst ramadánu. Dnes sa táto éra skončila a každý, kto nedodržiava pôst a jedenie na verejnosti sa trestá odňatím slobody na šesť až dvanásť mesiacov.

Toto asi nezodpovedá duchu ozajstného pôstu.

Otestujme sa: Pomáha nám pôst, sebazaprenie k prehĺbeniu vzťahu s Bohom a ľuďmi?

Staškov, 8.7.2023

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2207-sobota-13-tyzdna 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.