Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Gn 18, 1-15, Mt 8, 5-17

Kedy žasneme nad konaním iného?

Zvyčajne vtedy, keď urobí nečakane niečo pekné a dobré. Aké slovo použijeme ak niekto urobí niečo zlé? Vtedy nežasneme, sme rozčarovaní, pohoršení, sklamaní... Možno rozčúlení. Vtedy nežasneme, skôr sa divíme.

Evanjelistom opisuje prekvapenie Pána Ježiša nad vierou stotníka: Keď to Ježiš počul, zadivil sa... Toto zadivenie však môžeme dať skôr na stranu pojmu: „žasol“.

Čo priviedlo Pána Ježiša k úžasu? Viera človeka. Je tak vzácna, že ani veriaci, lepšie povedané ľudia chodiaci do kostola, ju neraz nemajú. Veľmi často čítame v evanjeliu poznámku o tom, že Ježiš nemohol urobiť žiaden väčší zázrak a divil sa ich nevere. Nevera, akoby zväzovala ruky Bohu, akoby spôsobovala akúsi Božia nemohúcnosť.

Sv. Jakub hovorí: „Ak niekomu z vás chýba múdrosť, nech si prosí od Boha, ktorý dáva všetkým štedro a bez výčitky, a dostane ju. Ale nech prosí s vierou, bez pochybovania. Lebo kto pochybuje, podobá sa morskej vlne, hnanej a zmietanej vetrom. Taký človek nech sa nenazdáva, že dostane niečo od Pána; muž s rozpoltenou mysľou, nestály vo všetkom svojom počínaní.“ (Jak 1,5-8) Človek bez viery nič nedostane od Pána.

Dnešné evanjelium ukazuje pohana, stotníka, ktorý lepšie chápal ako Židia, že Boh stvoril svet svojím stvoriteľským Slovom a teda Božie Slovo stačí k tomu, aby sa stal zázrak. On verí, že Ježiš je Boh, že môže konať ako Pán. Rozkáže a stane sa! Je to skutočne zvláštny prípad vojaka, ktorý potvrdzuje, že živé náboženstvo víťazí aj nad vojenskou mocou. 

Môžeme predpokladať, že tento vojak bol poslaný ako veliteľ okupačnej armády. Aj v dobe Pána Ježiša existovali radikálne skupiny, ktoré každého rímskeho vojaka považovali za zločinca a snažili sa o likvidáciu či už jednotlivcov alebo celých oddielov.

Snáď mal tento vojak šťastie, že narazil na veriacich ľudí. Možno to bol práve ten sluha, za ktorého uzdravenie prišiel prosiť a ktorého si tak nesmierne vážil, lebo mu objasnil tajomstvo viery Izraela. A nakoniec vidíme, že z okupačného vojaka sa stal priateľ, o ktorom podľa Lukášovho evanjelia môžu Židia vydať pekné svedectvo: „Miluje náš národ a aj synagógu nám dal on po staviť."

Máme nad čim žasnúť!

Pozrite tiež: https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1775-sobota-12-tyzdna 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.