Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sir 44, 1. 9-13, Mk 11, 11-25

Čo pre nás môže znamenať neplodný figovník a nepožehnaný chrám?

Skúsme nájsť odpoveď v zdanlivo nesúvisiacou legendou.

Autor krátkych literárnych foriem Bruno Ferrero má prekvapujúce postrehy. V príbehu Zbytočný rebrík píše, ako v odľahlom kúte sveta, v hustom lese, bol rebrík. Bol to obyčajný rebrík, vyrobený z vysušeného a zodratého dreva. Obklopovali ho smreky, jedle a brezy. Nádherné stromy. Medzi nimi vyzeral naozaj úboho.

Prišli tam drevorubači, ktorí pracovali v lese. S prekvapeným pozerali na rebrík. „Čo je to tu za čudo?" jeden volal. „To nie je dobré ani na palivové drevo,“ povedal druhý.

Jeden z nich schmatol sekeru a dvoma ranami zhodil rebrík. V okamihu sa rozpadol. Bol naozaj zbytočný. Drevorubači odišli s posmeškom.

Bol to však rebrík, po ktorom každý večer stúpal malý mužík, aby rozsvietil hviezdy. Od tej noci je obloha nad lesom bez hviezd.

Reflexia pre nás:

Viera, modlitba sú nástroje, ktoré nám majú slúžiť v raste našej lásky k Bohu, ľuďom, sebe a všetkému, čo nás obklopuje. Sú rebríkom, ktorý nám pomáha, aby naša duša mala svetlo hviezd. Len tak sme schopní ísť príkladom pre ostatných, keď sami získame svetlo. To svetlo sa získava s námahou, pretože nikto nie je dokonalý...

A ten náš rebrík - viera živená modlitbou, stretávaním sa v chráme je úbohý. Máme obavu vystupovať po ňom k hviezdam. Často nám tento rebrík chce zničiť niekto iný. Je to možno posmech, ale aj naše slabosti a zdanlivá bezvýslednosť našich snáh.

Ježiš čudujúcim sa apoštolom pri vyschnutom figovníku povedal: „Majte vieru v Boha!“

Práve viera a modlitba nás približuje k pravde o Bohu, človeku a nás samých. Každá modlitba je pre nás lekciou praktických rád, ako žiť, aby sme sa usilovali o dokonalosť. To všetko preto, aby sme do neba priviedli nielen seba, ale aj pomohli tým, ktorých nám Boh postavil do cesty...

To je náš rebrík. V porovnaní s mnohými vecami, ktoré sú nám denne podávané, je to nič. Je to však rebrík, ktorý slúži na rozsvietenie hviezd na našej oblohe. Meno toho rebríka je - Modlitba.

Turzovka, 2.6.2023

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/304-piatok-8-tyzdna

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3009-piatok-8-tyzdna-21 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.