Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 11, 19-26, Jn 10,22-30

V Jeruzaleme boli sviatky Posvätenia chrámu. Bola zima.

Bol to Chanuka alebo Sviatok posvätenia, ktorý sa začína 25. dňa v židovskom mesiaci kislev (nemá presný dátum - koniec novembra) a trvá osem dní. Je spomienkou na znovuzasvätenie Jeruzalemského chrámu Machabejcami po jeho znesvätení Antiochom IV. Epifanom. Vola sa aj Sviatok svetiel. K posväteniu chrámu sa totiž viazala zaujímavá legendy. Keď bol chrám obnovený, očistený a následne zasvätený, všimli si, že tam bol olej pre sviečky iba na jeden deň, ale Boh urobil zázrak a olej vydržal osem dní, kým pripravili nový.

Práve počas týchto sviatočných dní došlo k rozruchu. Ježiš uzdravil slepého od narodenia a bolo to práve v sobotu. A navyše uzdravený považoval Ježiša za Mesiáša. Preto Ježiš prišiel do sporu s farizejmi, ktorých prirovnáva k zlodejom a nádenníkom. Sám sa vyhlasuje za dobrého pastiera, ktorý dáva život za ovce. Zároveň hovorí, že mnohí ho prijmú: Moje ovce počúvajú môj hlas, ja ich poznám a ony idú za mnou. Ja im dávam večný život. Nezahynú nikdy a nik mi ich nevytrhne z ruky.

Neveriacim farizejom zdôrazňuje: Svedčia o mne skutky, ktoré konám v mene svojho Otca, ale vy neveríte, lebo nie ste z mojich oviec.

Teda najdôležitejšou vlastnosťou Ježišových ovečiek je, že „počujú“ hlas svojho pastiera. A nasledujú ho. Ako? Tak ako Ježiš, aj my sme povolaní „hovoriť“ svojimi skutkami. Musia to byť skutky milosrdenstva, láskavosti, spravodlivosti.., v súlade s požiadavkou Ježiša Krista.

Turzovka, 2.5.2023 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.