Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 5, 34-42, Jn 6, 1-15

Nad úvahou bol tento nadpis: Pokyny na zamyslenie.

Takže máme návod na použitie, máme aj návod na rozmýšľanie? Aj tak by sme to mohli brať. Ak čítam fundovaný komentár k Biblii, múdru úvahu, nepovažujem to za návod na myslenie, ale ako „pomoc k mysleniu“. Otvára mi to nové poznanie, povzbudzuje. A nakoniec v seminári sme mali od špirituála večer punkta – body na uvažovanie, nad ktorými sme ráno rozjímali. Mohli sme o tej téme rozjímať, alebo si driemať, alebo mysľou lietať „po strakách-vranách“. A tak je to aj s kázňami, či čítaním tohto textu.

Pre „chtivých“, pár poznámok k dnešnému evanjeliu, ktoré ma obohatili:

  1. Muž bez zhonu

Ježiš neustále káže a koná dobro, či už svojim apoštolom, malým skupinkám, alebo veľkým zástupom. Evanjelium, o ktorom dnes uvažujeme, nám ukazuje ešte jeden príklad tejto apoštolskej a pastoračnej práce; prichádza k nemu veľký zástup a on im začne s láskou a bez náhlenia kázať. Evanjelisti však konštatujú, že sa ponáhľal do Jeruzalema - kde mal trpieť. 

Kresťanský život sa je dobrý keď človek miluje Boha a druhých bez náhlenia a veľkodušne im venuje čas, ktorý si zaslúžia. 

Na čo chcem svoj čas, ak nie na to, aby som urobil niečo trvalé, niečo hodnotné v očiach Boha?

  1. Ježiš je nohami na zemi

Učí o zázrakoch Božej lásky, ale nežije pohltený ideálnym svetom krásnych predstáv, dobrých prianí a krásnych citov. Ježiš žije s očami na nebi, na veľkých ideáloch, no zároveň má nohy pevne na zemi. Uvedomuje si, že ten, kto ho počúva, potrebuje aj jesť. Z tohto dôvodu Ježiš koná zázrak rozmnoženia chlebov. 

Pri evanjelizácii musíme mať na pamäti, že hladujúci volá do neba o chlieb, prázdna duša kvôli hriechu je výkrik do neba, ktorý žiada o zmierenie. 

Kresťanstvo musí byť vždy sprevádzané iniciatívami, ktoré poskytujú telesnú aj duchovnú úľavu: sýtenie hmotným a duchovným pokrmom.

  1. Kristus ma potrebuje, aby som urobil zázrak

V tomto úryvku je veľmi krásny detail: Ježiš Kristus mohol dať chlieb bez toho aby ho pýtal od chlapca, aby ho nik nemusel rozdávať. Chce však, aby sa zapojili aj ostatní: dať im niečo na jedenie, rozdávať chlieb a tak spolupracovať na zázraku. Ježiš Kristus má moc robiť veľké zázraky, meniť srdcia ľudí osobitnou milosťou. Ale zvyčajne to tak nefunguje. Chce, aby sme s ním spolupracovali na diele vykúpenia, a žiada nás, každého jedného: dajte im niečo na jedenie, pomôžte mi uspokojiť hlad iných. Pomáhajte tomu, kto je vedľa vás; svojmu manželovi alebo manželke, svojmu otcovi alebo matke, svojmu spolupracovníkovi alebo spolužiakovi, tomu priateľovi, ktorý to tak veľmi potrebuje. 

Daj im jesť najmä ten chlieb, ktorý zostúpil z neba,

Ešte jeden pokyn: Venujme čas priateľom, ktorí najviac potrebuje spoločnosť.

Turzovka, 21.4.2023 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.