Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 52,13 - 53,12, Žid 4,14-16. 5,7-9, Jn 18,1-19,42

Potom Jozef z Arimatey, ktorý bol Ježišovým učeníkom, ale tajným, lebo sa bál Židov, poprosil Piláta, aby mu dovolil sňať Ježišovo telo.

A Pilát dovolil. Išiel teda a sňal jeho telo. Prišiel aj Nikodém, ten, čo bol kedysi u neho v noci. Priniesol asi sto libier zmesi myrhy s aloou. Vzali Ježišovo telo a zavinuli ho do plátna s voňavými olejmi, ako je u Židov zvykom pochovávať. V tých miestach, kde bol ukrižovaný, bola záhrada a v záhrade nový hrob, v ktorom ešte nik neležal. Tam teda uložili Ježiša, lebo bol židovský Prípravný deň a hrob bol blízko.

Posledné slová Jánových pašií, ktoré zaznievajú do ticha Veľkého piatku, sú: „Tam teda uložili Ježiša, lebo bol židovský Prípravný deň a hrob bol blízko.“ Hoci všetci štyria evanjelisti podávajú správu o tom, že Ježišovo telo bolo po sňatí z kríža uložené do hrobu, ktorý patril Jozefovi z Arimatey, iba evanjelista Ján dodáva zdanlivo nepatrný detail: Hrob bol blízko.

Nemožno pochybovať o tom, že autor evanjelia má touto blízkosťou na mysli krátku vzdialenosť medzi miestom ukrižovania a miestom uloženia Ježišovho tela. Avšak v kontexte evanjelia, ktoré za zdanlivo jednoduchými slovami rado ukrýva ešte jeden, hlbší význam (viď napríklad Ježišovo vyjadrenie o zborení Chrámu – Jn 2, Ježišov rozhovor s Nikodémom – Jn 3, Ježišov rozhovor so Samaritánkou – Jn 4, Ježišovu reč o chlebe života – Jn 6 alebo označenie Lazarovej smrti za spánok – Jn 11), nás aj táto strohá zmienka o blízkosti Ježišovho hrobu vedie k rozjímaniu.

Na tomto mieste totiž Boh vstupuje do ľudskej smrti. Na tomto mieste smrti prítomnosť Božieho Syna naplňuje tú najhlbšiu ľudskú osamelosť. Tu Boh definitívne prekonáva vzdialenosť medzi sebou a človekom. Ježišov hrob bol teda naozaj blízko nielen miestu, kde stál jeho kríž. Ježišov hrob bol blízko nielen pre Jozefa z Arimatey a Nikodéma, ktorí vzali Ježišovo telo a zavinuli ho do plátna s voňavými olejmi. Ježišov hrob je bytostne blízko každému človeku! Hrob je totiž bránou, ktorou všetci raz prejdeme.

Len v Jánovom evanjeliu hovorí Ježiš o svojom utrpení a svojej smrti ako o vyzdvihnutí (viď Jn 3,14; Jn 8,28; Jn 12,32.34), či dokonca oslávení (Jn 12,23; Jn 13,31). Ako nás učí naša ľudská skúsenosť, tomu, kto sa snaží o spoločenské vyzdvihnutie či oslávenie, hrozí, že sa nenávratne vzdiali – od ľudí i od Boha. Oslávenie a vyzdvihnutie, ktoré dosiahol Ježiš, má však presne opačný účinok. Vďaka nemu je Boh človeku definitívne blízko! Boh je človeku blízko nielen v živote, ale aj v smrti, skrátka vo všetkom!

www.paulinky.cz

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.