Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 42, 1-7, Jn 12, 1-11

Príroda nemá rada skoky (Natura non facit saltus - Carl Linné).

Tak je to aj s osobnosťou človeka. Nestane sa v momente, alkoholikom, cudzoložníkom, hmotárom, fajčiarom, zradcom... Pomaly v ňom niečo rastie. Skúsme si to aplikovať na Judáša.

Dnes sme počuli: Mária vzala libru pravého vzácneho nardového oleja, pomazala ním Ježišove nohy a poutierala mu ich svojimi vlasmi; a dom sa naplnil vôňou oleja.

Prítomní reagujú podľa toho čo majú v srdci. Tento impulz oddanej ženy vyvoláva u prítomných rôzne postoje.

V tomto príbehu je popísaná rekcia Judáša: „Prečo nepredali tento olej za tristo denárov a nerozdali ich chudobným?“ Lenže to nepovedal preto, že mu šlo o chudobných, ale že bol zlodej. Mal mešec a nosil to, čo doň vkladali.

Reakcia Ježiša: „Nechaj ju, nech to zachová na deň môjho pohrebu! Veď chudobných máte vždy medzi sebou, ale mňa nemáte vždy.“

Keď bol Ježiš v podobnej situácii u farizeja Šimona a natierala mu nohy hriešnica, ten si v duchu povedal: "Keby tento bol prorokom, vedel by, kto a aká je to žena, čo sa ho dotýka, že je to hriešnica." (Lk 7:39). Šimon sa pozeral na Ježiš zvrchu a posudzoval ho. Neprejavil mu ani potrebnú úctu.

Všimnime si ako dozrela u veľkňazov Ježišova popularita: A veľkňazi sa rozhodli, že zabijú aj Lazára, lebo preň mnohí Židia odchádzali a uverili v Ježiša.

Hovorili sme o raste zlého. Pre nás by mal byť aktuálnejší rast dobra v nás.

Turzovka, 3.4.2023 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.