Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 18, 21-28, Mt 5, 20-26

Spravodlivosť je pojem, ktorý vyjadruje vo Svätom písme dobrý vzťah k Bohu.

Dnes by sme mohli povedať – svätosť.

Ježiš žiada, aby spravodlivosť jeho učeníkov bola väčšia ako spravodlivosť zákonníkov a farizejov, a tak mohli vojsť do nebeského kráľovstva. Učeníci majú mať väčšiu a plnšiu spravodlivosť ako náboženskí učitelia, zákonníci a farizeji. Ježiš nekritizuje ich učenie, ale ich srdcia, pretože sa považujú za ľudí, ktorí perfektne plnia Zákon – pritom je to navonok.

Spravodlivosť Starého zákona, sa prejavuje v živote viery, v poslušnosti Bohu podobnej ako Abrahám a Mojžiš. Uctievali Boha, milovali ho a slúžili mu. Ježiš neprišiel zákon zrušiť, ale naplniť. Miloval Otca na nebesiach a ľudí na zemi.

Ježišova spravodlivosť spočíva v plnení Božieho zákona podľa jeho zmyslu a účelu a v plnení vôle Otca, ktorý je na nebesiach.

Vybadáme to aj v dnešných Ježišových slovách: Počuli ste, že otcom bolo povedané: ‚Nezabiješ!‘ Kto by teda zabil, pôjde pred súd. No ja vám hovorím: Pred súd pôjde každý, kto sa na svojho brata hnevá... Vyžaduje hlbšie vzťahy. Ježiš hovorí, že aj slová zabíjajú dušu človeka. Nielen vonkajší čin, vražda, ale aj hnev, ktorý je zdrojom násilia, odporuje duchu Božieho zákona. Hnev totiž môžete zabiť ľudskú dušu.

Dokresľuje to nasledujúcimi slovami: Keď teda prinášaš dar na oltár a tam si spomenieš, že tvoj brat má niečo proti tebe, nechaj svoj dar tam pred oltárom a choď sa najprv zmieriť so svojím bratom; až potom príď a obetuj svoj dar. Vzťah k Bohu je podmienený dobrým vzťahom k ľuďom, lebo Boh je Otcom všetkých.

Preto pozor na srdce! V dnešnej dobe však nastal problém; ospravedlňujeme svoj hnev. pretože psychológia učí, že neurotické potláčanie hnevu je koreňom mnohých duševných chorôb. Preto nepripusťme žiadne farizejské správanie navonok!

Dávajte si teda pozor, aby ste si nemysleli, že Ježiš obhajuje neurotické potláčanie pocitov. Mali by sme poznať svoje vlastné emócie, nepripustiť ani vo svojom srdci nenávisť a hnev. Očisťovať si srdce a napĺňať ho láskou. Nielen niečo navonok! 

Nielen na prvý piatok nasledujme Ježiša tichého a pokorného srdcom.

Turzovka, 3.3.2023

Úvahu nad dnešným Božím slovom môžete nájsť i na:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/221-piatok-po-1-postnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/571-piatok-po-1-postnej-nedeli-2

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1129-piatok-po-1-postnej-nedeli-3

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1634-piatok-po-1-postnej-nedeli-4

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2069-piatok-po-1-postnej-nedeli-19

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2901-piatok-po-1-postnej-nedeli-21

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3366-piatok-po-1-postnej-nedeli-22




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.