Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Hebr 11, 32-40, Mk 5, 1-20

Divide et impera (rozdeľ a panuj) – bola hlavným heslom starých rímskych vojenských stratégov.

A úspešné. Hoci toto slovné spojenie pochádza pravdepodobne až od Machiavelliho (rok 1532). To je heslo aj dnešných vojenských a politických aktérov. A tiež satana.

Čo ste mohli z toho vybadať v dnešnom evanjeliovom príbehu? Nečistý duch hovorí: „Čo ťa do mňa, Ježiš, syn najvyššieho Boha?! Nedá sa to vysvetliť aj takto? „Ty máš svoju sféru vplyvu, ja svoju, mohli by sme si to podeliť.“ Možno.

Keď nečistí duchovia videli, že nepochodia s touto taktikou, vyjednávajú ďalej: Preto ho prosili: „Pošli nás do svíň, nech vojdeme do nich.“ On im to dovolil. Nečistí duchovia teda vyšli a vošli do svíň. A črieda – okolo dvetisíc kusov – sa náramne prudko hnala dolu svahom do mora a v mori sa potopila. Ježiš si týmto nepodelil sféru vplyvu. Kvôli ľudu, aby si uvedomil ich škodlivosť, dovolil im vojsť do svíň. U Židov to boli, aj sú, nečisté zvieratá.

Zaujímavé, obyvateľov toho kraja schytila ich hrôza. Čo celkom chápeme. Nechápeme však následnej reakcie: A začali ho prosiť, aby odišiel z ich kraja.

Prečo? V súvislosti s uvedením heslom v úvode, asi nechceli celkom patriť k Ježišovi, do jeho kráľovstva. Boli rozdelení. Na rozdiel od vyliečeného, ktorý odišiel a začal v Dekapole rozhlasovať, aké veľké veci mu urobil Ježiš. A všetci sa čudovali. Čomu sa čudovali? Samozrejme udalostiam, ale asi aj zmene posadnutého. Ten začal patriť do Božieho kráľovstva na rozdiel od nich, ktorí ešte tápali a boli rozdelení.

Turzovka, 30.1.2023

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.