Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 2, 1-11, Lk 2, 21-24

Lukáš nám hovorí, že osem dní po narodení bolo dieťa obrezané a dostalo meno „Ježiš“, presne ako povedal anjel.

Presne ako predpisoval vtedajší zákon. . 

Obriezka symbolizovala oddelenie Židov od pohanov a ich jedinečný vzťah s Bohom. Dieťa Mesiáš dostane meno. Môžeme povedať: Čo po názve? Ale v Biblii sú mená veľmi dôležité. „Ježiš“ bol doslovne „Ješua“, čo znamená „Spasiteľ“.

Lukáš vzápätí popisuje udalosť o štyridsať dní neskôr keď Mária a Jozef idú do chrámu. S Ježišom absolvujú dlhú cestu z Betlehema do Jeruzalema, aby prešli dvoma obradmi. Prvým bol Máriin očistný obrad po pôrode, ktorý je opísaný v Starom zákone v Levitikus. 40 dní po narodení syna a 80 dní po narodení dcéry bola matka obradne nečistá a nemohla vstúpiť do chrámu. Máriino štyridsaťdňové očisťovanie sa skončilo. Na konci očisťovania mali rodičia priniesť baránka na zápalnú obeť a holubice alebo hrdličky na obeť za hriech. 

Kto si nemohol dovoliť ovcu, namiesto toho mohli byť ponúknuté dve holubice alebo hrdličky. Zrejme pre chudobu priniesli Mária a Jozef dvoch holúbkov.

Druhým dôvodom, prečo prísť do chrámu, bolo zasvätiť svojho prvorodeného syna Bohu, tak ako to bolo predpísané v 2. Mojžišovej knihe 13 h., a podobne ako to robíme dnes v cirkvi, keď zasväcujeme pri krste dieťa Pánovi.

Môžeme sa domnievať, že odovzdať všetko Pánovi je ako vziať 1000 € a dať ich na nejaký dobrý cieľ a je to vybavené. Dať svoj život službe Kristovi nie je jednorazové rozhodnutie, jedna obeta; robí sa to v malých skutkoch lásky, po pár centov. Je to stále nasmerovanie na Boha, je to dennodenná korekcia života. Možno povedať obeta.

Turzovka, 3.1.2023

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.