Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Mal 3, 1-4. 23-24, Lk 1, 57-66

Veľmi dôležitá je prvá reakcia na novú a nezvyklú udalosť i na nejaký podnet.

Poukazuje na vlastnosti, povahu a postoj človeka. Zachariášovým prvým inštinktom bola pochybovať o anjelovom posolstve (Lk 1:18). Pritom bola "vypočutá jeho modlitby". Dôsledok toho bolo, že dočasne nemohol hovoriť (Lk 1:19–20). Z kontextu tejto pasáže vieme, že tiež nepočul (Lk 1:62). Nepočuje a nerozpráva, kým dieťa nebude o osem dní po jeho narodení obrezané a formálne pomenované (3 Moj 12,3; Lk 1,59).

Alžbeta prekvapí svoju rodinu tým, že pomenuje dieťa „Ján“. (V hebrejskom jazyku Jochanán s významom Boh je milostivý.) Zachariáš napíše to isté meno a okamžite môže znova hovoriť. Uprostred ohromených reakcií rodiny a susedov sa začal veľký príbeh Jána Krstiteľa. Zachariáš potom prorokuje o mocnej službe svojho syna, lebo vtom sa mu rozviazali ústa a jazyk i prehovoril a velebil Boha.

Turzovka, 2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.