Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sof 3, 14-18a, Lk 1, 39-45

Nevydatá matka bola snáď v každej spoločnosti pranierovaná.

Panna Mária sa tiež ocitla v tej situácii.

Mária je nevydatá tehotná žena. Od svojej staršej príbuznej by mohla očakávať spoločenský súd, hanbu, dokonca odstrkovanie. Alžbeta však z vlastnej skúsenosti pozná cenu zahanbenia a vylúčenia. V jej kultúre bolo prvoradým zmyslom života ženy rodiť deti, takže ako staršia neplodná manželka znášala celý život hanbu, keď na ňu pozeralo ako nepožehnanú od Boha, dokonca ako na ženu, ktorá zlyhala. Ale nielen preto Máriu prijala ináč – nekonvenčne, prevracia spoločenské očakávania.

Alžbeta ju zdraví: Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod tvojho života. Zvláštnym vedením Ducha Svätého vybadá, že u Márii ide o požehnané počatie. Sama prežila mimoriadny zásah Boží. Veď hovorí: „Toto mi urobil Pán v čase, keď zhliadol na mňa, aby ma zbavil hanby pred ľuďmi." (Lk 1:25). Konečne, v starobe, je z nej počestná vydatá žena, tehotná so synom svojho manžela.

Alžbeta ide ďalej. Uvedomuje si, že u Márii sa udialo niečo ešte úžasnejšie. Volá: Čím som si zaslúžila, že matka môjho Pána prichádza ku mne? Lebo len čo zaznel tvoj pozdrav v mojich ušiach, radosťou sa zachvelo dieťa v mojom lone. A blahoslavená je tá, ktorá uverila, že sa splní, čo jej povedal Pán.“

Namiesto toho, aby Máriu zahanbila, víta ju, žehná jej a oslavuje ju, považuje ju za úctyhodnejšiu, než je ona sama. 

Takže tehotenstvo, ktoré mohlo Márii priniesť hanbu, prináša namiesto toho radosť a česť. 

Alžbetine slová a činy nás pozývajú zamyslieť sa nad našou otvorenosťou voči udalostiam, ktoré Boh vyberá koná v našom svete. Čo robí Boh prostredníctvom neočakávaných ľudí v našej dnešnej spoločnosti? Kde pôsobí Boh prostredníctvom ľudí, ktorých naši susedia a členovia cirkvi často vylučujú alebo s nimi zaobchádzajú ako s hanebnými? Budeme počúvať nabádanie Ducha, keď sa nositelia novej Božej reality objavia na našom prahu?

Kiež by sme ako Alžbeta a Mária verili, že Boh prichádza, aby nás zachránil a oslobodil. Kiež by sme ako oni ďakovali, že Boh sňal našu hanbu, a potom odpovedzme na Božiu lásku prijatím hanobených. Nech sa aj my, ako oni, staneme komunitou, ktorá sa navzájom podporuje, ako dúfame a čakáme.

Turzovka, 2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.