Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 7, 10-14, Lk 1, 26-38

Zastavme sa dnes pri slovese pokúšať, ktoré nám zaznelo v prvom čítaní.

Čo znamená? Dá sa nahradiť slovom dráždiť, hnevať, zlostiť, znepokojovať. Tiež trochu opisne: uvádzať do pokušenia.

Kráľ Achaz na ponuku Izaiáša aby žiadal znamenie, odpovedá: „Nebudem žiadať, nebudem pokúšať Pána.“ Všetky alternatívne významy slova pokúšať, sa hodia do kontextu a dokresľujú situáciu. Pokúšanie Boha spočíva v tom, že sa slovom alebo skutkom podrobuje skúške jeho dobrota a jeho všemohúcnosť.

Príbeh nám dokreslí osoba Achaza. Judský kráľ Achaz sa venoval modloslužbe a dokonca upálil svojho vlastného syna pri obetovaní Molochovi (2. Kr 16.3). Keď sýrske a Efraimské vojská vošli do Judska, aby ho zbavili moci, vystrašený kráľ poslal správu Tiglat-Pileserovi, mocnému vládcovi Asýrie. Odovzdal mu poklady z Jeruzalemského chrámu s prosbou, ktorá znela ako rúhavá modlitba: „Ja som tvoj služobník a tvoj syn. Poďte a zachráňte ma ... “(2 Kr 16.7).

Mohol takýto kráľ prijať ponuku pomoci Božej, žiadať znamenie, modliť sa? Iste nie. Preto sa vyhovára, že nechce pokúšať Boha. Izaiáš mu preto sám dal znamenie v proroctve: A preto vám Pán sám dá znamenie: Hľa, panna počne a porodí syna a dá mu meno Emanuel.“

Toto znamenie má dva významy. Prvý sa naplnil panovaním Achazovho syna Ezechiáša. Pre Židov sa Ezechiáš stal mesiášskou postavou, symbolom Božej náklonnosti k svojmu ľudu – a výzvou pre ľud, aby bol verný Jahvemu.

Toto Izaiášovo proroctvo zároveň predznamenáva Ježiša Krista, Božieho Mesiáša. Narodil sa z panny a volal sa Emanuel, „Boh s nami“. „Hľa, panna počne a porodí syna a dajú mu meno Emanuel, čo v preklade znamená: Boh s nami“ (Mt 1:23).

Prišiel zachrániť ľudí od čohosi väčšieho ako od dobyvateľov. Prišiel nás vyslobodiť z hriechu a smrti.

Boh vždy splní, čo sľúbil – aj keď po stáročiach! Ježiš nás ubezpečil, že bude s nami vždy, do konca vekov, a skrze Eucharistiu svoj prísľub aj splnil (Mt 28, 20). On je vždy „Boh s nami“.

Turzovka, 2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.