Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 26, 1-6, Mt 7, 21. 24-27

Človek je tvor uvažujúci a preto myslí aj na budúcnosť.

Ak na ňu nemyslí, nepripravuje sa, chýba mu zodpovednosť. Nekúpime napríklad zbytočnosť, ak nemáme istotu čo budeme jesť zajtra. Budujeme zodpovedne svoj život. Slovami dnešného evanjelia „na skale“.

Ježiš nás pozýva zodpovedne budovať život. Prorok to vyjadril slovami: „Pevné mesto máme, v ňom sa zachránime; Pán ho obohnal valom a hradbami“ - čo zodpovedalo vtedajšej bezpečnosti, pokojnému životu.

Pán Ježiš vysvetľuje kedy bude náš život postavený na skale, aj za hranice tohto života, teda, kedy bude mať večné perspektívy. Domnievam sa, že nemáme pochybnosti o dôveryhodnosti jeho slov. Veď kto nám má do toho čo povedať, ak nie on.

Ak ostaneme pri porovnaní o stavbe, priblížme si to takto. Ak chcete v paneláku rekonštruovať kúpeľňu, meniť priečku, potrebujete posudok statika. Pozrie na plán, vyráta zaťaženie a dá posudok. Kto sa vyzná v našom živote lepšie ak nie náš Stvoriteľ a jeho architekt – statik, Ježiš Kristus, ktorý prišiel na svet, aby nám dal najlepší projekt! Mimo iného povedal: „Nie každý, kto mi hovorí: ‚Pane, Pane,‘ vojde do nebeského kráľovstva, ale iba ten, kto plní vôľu môjho Otca, ktorý je na nebesiach.

Vyplýva z toho potreba poznať a plniť vôľu Božiu. Dnes, pri tejto duchovnej obnove sa nebudeme venovať poznávaniu vôle Božej. Ostaňme pri tom, že ju poznáme; veď máme prikázania, svedomie, spovedníka... A vieme, že to nie je Pane, Pane, teda len modlitba, ale konanie. Podľa vzoru adventnej postavy číslo jedna – Panny Márie. Je nám pekným príkladom, lebo svojim „Fiat“, slovne podpísala vernosť Bohu až naveky.

Prvoprijímajúce deti majú v spovednom zrkadle otázku: Dával si na prvé miesto Boha? Kedy ho dávame na prvé miesto? Často si myslíme, že je to vtedy, ak sa modlíme, venujeme sa skutkom zbožnosti. Je to tak? Nemusí!

Väčšina z vás sa venujete deťom, mnohí máte vlastné. Bol by Boh u vás na prvom mieste, keby ste ich nechali bez opatery, starostlivosti a pritom sa modlili? Iste nie. Neviem správne vyjadrím vašu situáciu, ale možno by bolo pre vás niekedy ľahšie pomodliť sa ruženec aj s krížovou cestou ako sa im venovať, byť k nimi trpezlivý!

Či je Pán Boh u vás na prvom mieste sa dá aj otestovať takto: Je pre vás manžel na prvom mieste? Boha milujete natoľko, nakoľko milujete svojho manžela, nakoľko milujete svoju spolusestru, nakoľko si plníte svoje povinnosti v tomto ústave.

Takže: Natoľko som zodpovedný, natoľko budujem svoj život na skale; nakoľko si plním povinnosti manželky, rehoľníčky, vychovávateľky, nakoľko mám rád ľudí, ktorých mi dal Boh do cesty.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 1.12.2022

Pozrite aj:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/971-stvrtok-po-1-adventnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1950-stvrtok-po-1-adventnej-nedeli-18

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2794-stvrtok-po-1-adventnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/3239-stvrtok-po-1-adventnej-nedeli-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.