Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sv. Martin začal novú éru v Cirkvi.

V čom? Dovtedy si ako svätých uctili mučeníkov. Čo je prirodzené z dvoch hľadísk. Bolo takmer permanentné prenasledovanie kresťanov a veľa ich položilo za Ježiša život. A on povedal, že najväčšiu lásku preukáže ten, kto položí život za priateľa. Ak mučeníci položili život za Pána Ježiša, stali sa jeho priateľmi a niet čo riešiť.

Sv. Martin (316-397) bol ako prvý nemučeník uctievaný ako svätý. A práve tým začala nová éra.

Stalo sa priam legendou ako istého zimného dňa pred Amiensom popri ceste vystrel proti nemu polonahý žobrák ruku, aby mu niečo daroval. Ktovie, koľko ráz tú ruku už takto pozdvihol! Nik si ho nevšimol. Martin však mal jemné a súcitné srdce. Vytasil meč, rozťal svoj vojenský plášť na polovicu a podal žobrákovi. V noci mal divný sen. Zjavil sa mu sám Ježiš zaodetý polovicou jeho plášťa. Dojemne mu hovoril:

—        Týmto rúchom ma zaodel Martin ešte nepokrstený! Na vojaka Martina tento sen silne zapôsobil. Pochopil odrazu zákon Evanjelia Ježiša Krista:

—        Čo ste jednému z týchto mojich najmenších bratov urobili alebo neurobili, to ste mne urobili alebo neurobili. Pochopil, že z tohoto zákona lásky bude nás Pán raz súdiť pri poslednom súde.

Nie je náhodou, že niečo podobne sa stalo aj na východe. Tam túto novú éru začal sv. Mikuláš z Mýri (Z Bari). Bol Martinovým rovesníkom (zomr. okolo r. 350). A tiež je legendárna jeho dobročinnosť!

Turzovka, 11.11.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.