Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Flp 1, 18b-26, Lk 14, 1. 7-11

Svadba bola v biblických časoch dôležitou udalosťou.

Aj Ježiš sa objavil na svadbe (urobil tam prvý zázrak) a predniesol aj podobenstva o svadobnej hostine. Aj dnešné evanjelium zachytáva Ježiša na hostine a hovorí o správaní sa na svadobnej hostine. Tento krátky príbeh má hlbší význam, než si myslíme.

Podobenstvo nám pripomína, aby sme vždy „kládli nohy na zem“. Na Slovensku hovoríme: Boli nohami na zemi (Nevyskakuj)! Vyjadruje to výzvu k pokore aj keby sme mali množstvo veľkých úspechov.

Nie sme ničím, ak sme arogantní. Nezískame autoritu (česť), ak sa budeme chváliť. Ak sa uskromníme, Ježiš nás poctí a iste aj ľudia ocenia.

Toto je realita života tu na zemi. Možno si to neuvedomujeme, ale keďže sme ľudia, niekedy máme tendenciu byť arogantní. Stávame sa takými i pre malé úspechy a zabúdame na skromnosť.

Vždy musíme zostať nohami na zemi, nech sa deje čokoľvek. Pokora je cnosť, ktorá nás pozdvihne aj v čase negatívnych okolností.

Hovoríme, že svet, v ktorom dnes žijeme, už nie je taký, ako býval. Ľudia bojujú medzi sebou, národy proti národom, v Európe máme vojnu. Všetci sú pohltení svojou aroganciou a pýchou. Ako vidíme, vyústilo to do zla. 

Keby sa ľudia vedeli pokoriť, tu na zemi by bol určite dlhotrvajúci mier. Pokora neponižuje seba samého, v skutočnosti pomáha ľuďom zjednotiť sa.

Pripomínajme si: kto sa povyšuje, bude ponížený, a kto sa ponižuje, bude povýšený.“

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.