Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 2, 19-22, Lk 6, 12-19

Koho by nezaujímalo, ako je možné, že sa Cirkev až nepredstaviteľne rýchlo rozšírila. 

Bolo to vďaka apoštolom. Sv. Pavol to potvrdzuje v liste Efezanom (prvé čítanie): ... patríte do Božej rodiny. Ste postavení na základe apoštolov a prorokov.

Tajomstvo tohto rozšírenia Božej rodiny – Cirkvi, nám Pavol odhaľuje keď píše, že veriaci sú vbudovaní do Božieho príbytku v Duchu. Apoštoli budovali Ježišovu Cirkev v Duchu Svätom. A to preto, že svojich poslucháčov a nasledovníkov robili „príbytkom Boha“ (Ef 2, 22), a to tak tak, že Duch žije v každom jednotlivom veriacom. Ale v tejto stati z Listu Efezanom svätý Pavol nehovorí o jednotlivcoch. Písal pohanom, že kedysi „nemali účasť na zmluvách s prisľúbením, boli na svete bez nádeje a bez Boha“ (Ef 2, 12), a objasňuje, že Židia a pohania sa stali „novým stvorením“ v Kristovi (2, 15) a všetci tvoríme „Boží príbytok“ (2, 19).

Svätý Pavol v dnešnom čítaní vyzýva Efezanov i nás, aby sme si uvedomili, v akej situácii boli na začiatku. Pohania boli duchovne chudobní, lebo nepoznali Krista a nemali podiel na prisľúbeniach Božieho ľudu. Kristus svojou smrťou vytvoril zo Židov i pohanov jedno spoločenstvo. On nastolil pokoj, lebo on je Pokoj. Tak môžu ľudia z pohanstva i zo židovstva prichádzať ako „noví ľudia“ k Otcovi a byť súčasťou jeho rodiny.

Mohli by sme sa pýtať: „Ako to, že boli bez Boha na svete, veď Boh bol a je a bude všade? Boli bez Boha na svete, lebo žili, akoby Boha nebolo. Aj dnes mnohí žijú tak, akoby boha nebolo. Je to najhoršia forma neviery. A tak žijú aj mnohí kresťania, lebo ich život sa od neveriacich líši iba tým, že idú občas alebo aj každú nedeľu do kostola... A tak nemôžeme byť apoštolmi, šíriteľmi viery, ako boli apoštoli a prví kresťania. A mali by sme byť.

Nech nám v tom dnešní oslávenci pomáhajú.

Turzovka, 28.10.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.