Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ef 4, 1-7. 11-13, Mt 9, 9-13

Povolanie Matúša za apoštola je veľmi zvláštne.

Ak ho porovnáme s ostatnými apoštolmi, bol v inej spoločenskej vrstve. Bohatý a pre svoju kolaboráciu s Rimanmi (vyberal pre nich dane) považovaný za hriešnika. Veď zrádzal vyvolený Boží ľud. A ako výberca dani aj nenávidený.

Sám Matúš to popisuje takto:

Ježiš videl na mýtnici sedieť človeka menom Matúša a povedal mu: „Poď za mnou!“ On vstal a išiel za ním. Veľmi jednoduché. Ježiš povedal „poď“ a on „išiel“. A ešte urobil aj hostinu na rozlúčku. Konštatuje to aj Lukáš: „Lévi (Matúš) mu urobil vo svojom dome veľkú hostinu“. (Lk 5:29)

Išiel by Matúš za Ježišom tak rýchlo a všetko zanechal, keby bol dovtedy šťastný? Pochybujem. K šťastiu potrebujeme mať: Základné ľudské prostriedky, vyriešené ľudské otázky a dobré vzťahy. Čo z toho chýbalo Matúšovi?

Základnými ľudskými prostriedkami oplýval – bol bohatý. Maj aj dobré vzťahy. Počuli sme: Keď potom Ježiš sedel v dome za stolom, prišli mnohí mýtnici a hriešnici a stolovali s ním a s jeho učeníkmi. Lukáš tiež konštatuje:A bol tam veľký zástup mýtnikov a iných, ktorí s nimi stolovali.“ (Lk 5:29)

Nemal vyriešené ľudské otázky. Aké? Naznačujú to: Keď to videli farizeji, hovorili jeho učeníkom: Prečo váš učiteľ jedáva s mýtnikmi a hriešnikmi?“ Možno sa cítil hriešny a možno ho potešila Ježišova obhajoba: „Lekára nepotrebujú zdraví, ale chorí.

Matúš teda išiel za šťastím. A tak aj my máme brať nasledovanie Ježiša ako cestu za šťastím.

Turzovka, 21.9.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.