Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

1 Tim 6, 2c-12, Lk 8, 1-3

Peniaze a vlastnenie je pre mnohých hnacím motorom.

Dokonca vyzerá to tak, ako keby peniaze boli najdôležitejšie aj u niektorých športovcov (viď účasť niektorých hokejistov v KHL). Máločo tak zotročuje ľudí, provokuje a vedie k závisti ako peniaze.

Pravé obrátenie, dôsledné nasledovanie Pána Ježiša je podmienené oslobodením sa od tejto závislosti. Vidíme to u jedného z dnešných oslávencoch - Cypriána. Do života Kornela, pápeža zasiahla iná vášeň - pýcha Keď bol v marci roku 251 zvolený z rímskeho biskupa – pápeža, postavil sa proti nemu vzdelaný a pyšný Novacián, ktorý sa vyhlásil za protipápeža.

Za Kornela sa vehementne postavil druhý oslávenec – Cyprián. Vyrastal v pohanskej rodine a jeho najväčšou prekážkou života podľa evanjelia boli mravné ťažkosti, ako píše v liste Ad Donatum. No v spolupráci s Božou milosťou a s pomocou istého kňaza Ceciliána Cyprián dosiahol úplné obrátenie a stal sa príkladným kresťanom a potom biskupom. Niekdajšiu mravnú uvoľnenosť nahradil dôslednou sebadisciplínou. Pomohlo mu aj odpútanie srdca od bohatstva. Časť zdedeného majetku predal a takto získané peniaze rozdal chudobným. Potom sa dal do vášnivého štúdia Svätého písma.

Dnes sme počuli v evanjeliu, že Ježiš chodil po mestách a dedinách...a s ním Dvanásti a niektoré ženy, ktoré...im vypomáhali zo svojich prostriedkov.

Vidíme tu dve skupiny postoja k majetku:

Prvá – Ježiš a apoštoli opustili všetko a venovali sa hlásaniu evanjelia. Potrebovali však z niečoho žiť.

Druhá skupina: To boli niektoré ženy, ktoré...im vypomáhali zo svojich prostriedkov.

Obe skupiny, aj keď odlišným spôsobom pomáhali šíreniu evanjelia.

Ani jedna skupina, nebola pripútaná k hmote. Ináč by sa evanjelium - radostná zvesť k nám nedostala!

Vidíme, že je ešte iný „hnací motor“, ktorý nezotročuje, ale oslobodzuje. Tým je zriekanie sa pre vyššie ideály.

Turzovka, Žilina, 16.9.2022 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.