Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jer 1, 17-19, Mk 6, 17-29

V evanjeliu sme počuli dramatický príbeh spred 2000 rokov.

Je až šokujúce, aký je aktuálny, ako vyjadruje mentalitu aj dnešného človeka.

Priblížme si ho!

Osoby a obsadenie:

Tetrarcha Herodes – štvrťvládca. Už tento prívlastok, svedčí, že bude mať osobnostné problémy. Nie je úplným vládcom, bojí sa o svoju moc. Aj preto je poverčivý o čom svedčí výrok o Ježišovi:  „To je Ján Krstiteľ. Vstal z mŕtvych, a preto v ňom pôsobí zázračná moc.“ Svoju moc sa snaží upevniť cudzoložným manželstvom. Zobral si manželku svojho brata. Možno preto aby cez ňu získal aj jeho územie? Ako vládca, ktorý nemá moc (má ju z milosti Rimanov) chce si získať priazeň pozvánkami na hostinu. Je slaboch, dá sa pobalamutiť krásou dievčaťa. Tvári sa ako mocný a rozhodný, zaprisaháva sa, dáva veľkorysý sľub... Dodrží hlúpo dané slovo, za ktorým je krv nevinného.

Herodiada – chce sa stať „krkom rodiny“, vlastne panstva. Intrigánka, vie čo chce. Neváha opustiť manžela, zneužiť naivitu svoje dcéry, slabosť nového manžela...

Herodiadina dcéra (podľa tradície Salome). Hlúpa a naivná. V tom čase vraj tancovali a obveseľovali iba otrokyne. Poberá sa na to ona – „princezná“. Úplne zmanipulovaná krásou, svojim pôvabom, aplauzom a najmä svojou intrigánskou matkou!

Hostia na hostine – opíjajú sa, prejedajú, zabávajú sa, tlieskajú hlúposti (Salome) i mocným (Herodesovi) a stavajú sa spolupáchateľmi vraždy. 

Ján Krstiteľ – dá sa definovať jedným slovom: Prorok v tom najvlastnejšom zmysle slova – hľadá vôľu Božiu, žije ju a ohlasuje iným. Je za pravdu. Nebojí sa „mocných“. Za pravdu položí hlavu. 

Osoby a obsadenie v dnešnom svete:

Herodes dneška – všetci tí, ktorí sa dostanú k peniazom a tým k moci. Domnievajú sa, že sú mocní. Boja sa vlastného tieňa, obklopujú sa strážcami, satelitmi ktorí ich cicajú a priživujú sa na nich. Lichotia im a opúšťajú ich pri prvej skúške, alebo priamo zrádzajú. Tvária sa, aj si niekedy myslia, akí sú mocní, ako môžu o všetkom rozhodovať.   

Herodiada – to sú dnes tí  ktorí sú v úzadí a majú mocných tohto sveta ako bábky ktoré dirigujú. Niekedy sú to ideológovia, niekedy finančníci. Neváhajú obetovať životy konkurentov i robotníkov, ktorí na nich drú. Nemajú na mysli nič iné, iba svoj prospech, svoje zisky a svoje bohatstvo a vplyv. 

Salome – je to množstvo vešiakov na šaty (ako niekto nazval manekýnky), missiek, množstvo naivných mediálnych pracovníkov, množstvo „umelcov“, ktorí sa vo svojej naivite dávajú zneužívať intrigánom a mocným. 

Hostia na hostine – to je množstvo (väčšina v národe) tých, ktorí to všetko konzumujú, žijú pre hry  a chlieb a vôbec im nevadí, že  „pravda žobre u brány“.

Ján Krstiteľ – kiež by sa našiel aj v dnešnej dobe a otvorene povedal: Nesmieš...Kiež by sme nim boli - aspoň niekedy!

Turzovka, 29.8.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.