Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Iz 9, 1-3. 5-6, Lk 1, 26-38

Panna Mária bola na Slovensku oddávna v ľudovej zbožnosti označovaná ako Sedembolestná, ale tiež titulom Kráľovnej. 

V Cirkvi už z prvých storočí pochádzajú ikony Krista Kráľa, po boku ktorého je Matka Kráľa - Theotokos. 

Zo VII. storočia je dochovaná modlitba sv. Ildefonsa:

„Mária, Kráľovná moja a Pani moja, Matka Pána môjho, služobnica Syna svojho, Rodička Tvorca vesmíru: Teba žiadam, Teba vzývam, vypros mi Ducha Syna svojho, môjho Vykupiteľa, aby som o Tebe dôstojne zmýšľal i dôstojne hovoril.

Tvoja krása a vznešenosť je taká, že keby som ku Tvojej oslave hovoril jazykmi anjelskými a prenikol všetky Božie tajomstvá a poznal všetky Písma, vyčerpal by som všetku výrečnosť i zručnosť skôr, než by som sa dostal k počiatku Tebe patriacej chvále.

Ty si neporovnateľne krajší nad všetko tvorstvo, Tys cnosťou jasnejší nad všetko ľudstvo, Ty si vznešenejší nad anjelov, Ty svätosťou a nebeskou slávou prevyšuješ zástupy vyvolených a korunovaná sedíš po pravici svojho milovaného Syna.

Tam Tvoje zásluhy sú dôstojne oslavované, tam si po zásluhe blahoslavená. - Čo môžem ja, úbohý a slabý hriešnik ešte pridať ku Tvojej oslave? Požehnaná si medzi ženami a požehnaný je plod života Tvojho Ježiš. S pokorou ťa žiadam, prijmi prosím aj moje skromné ​​chvály. Amen"

Stredovek prispel mnohými hymnami, označujúce P. Máriu za Kráľovnú. Patrí k nim Salve Regina (- Zdravas, Kráľovná 11. stor.), Regina Coeli (-Raduj sa, nebies Kráľovná, 12.-13. stor.), neskôr potom aj litánie s invokáciami oslovujúcimi Matku Božiu titulom Kráľovnej. Pápeži časom pridávali rôzne prosby. Invokácia Kráľovnej pokoja bola dodaná počas prvej svetovej vojny. 

Zvláštny sviatok Kráľovnej v prvej polovici XX. storočia požadovali Mariánske kongresy. Z ich podnetu, po vyhlásení dogmy o nepoškvrnenom počatí PM, v r. 1954 pápež Pius XII. na záver Mariánskeho roku ustanovil liturgickú oslavu Panny Márie Kráľovnej, ktorá sa začala oslavovať od r.1955 v posledný májový deň. Pri pokoncilovej úprave cirkevného kalendára za pápeža Pavla VI. došlo k preloženiu oslavy na 22. august za účelom vyjadrenia nadväznosti pamiatky na slávnosť Nanebovzatia Panny Márie.

Pripomíname si dnes slová II. vatikánskeho koncilu: „Mária bola vzatá do nebeskej slávy a povýšená od Pána za Kráľovnú celého tvorstva." (LG 51)

Pápež Pius XII. v súvislosti so zavedením sviatku vyhlásil: „Mária je Kráľovná predovšetkým pre veľkosť svojej duše o pre vznešenosť darov, ktorých sa jej od Boha dostalo. Stále štedro rozdáva poklady svojej lásky a svojej starostlivej materskej pozornosti skľúčenému a zúfalému ľudstvu."

V encyklike o Máriinom kraľovaní "Ad coeli Reginam," z októbra 1954 Pius XII. napísal, že viera v Máriino kraľovanie je bohato doložená najstaršími cirkevnými dokumentmi, zväzkami posvätnej liturgie, spismi svätých, prejavmi zbožnosti a umenia. Rozviedol štyri významné témy: „Mária je kráľovnou predovšetkým preto, že je Božou Matkou (26).

Ako Kristus je Kráľom a Vykupiteľom, tak aj Mária má podiel na tomto kraľovaní, pretože je úzko spojená s jeho dielom vykúpenia (27-28).

Mária je Kráľovnou pre svoju jedinečnosť a dokonalosť (30) Mária je Kráľovnou pre moc svojho príhovoru (31).

Encykliku pápež zakončil výzvou, aby sme Máriu ctili, napodobňovali a videli v nej kráľovnú prenasledovaných a kráľovnú mieru (34-38).

Panna Mária so svojou dôstojnosťou Kráľovnej prosí za svoje deti, ktoré čakajú na jej milosrdenstvo. Jej veľkosť by sa nemohla plne vyjadriť, keby sme v nej nevideli našu univerzálnu prostredničku.

Pri povýšenie Panny Márie na kráľovnú býva zdôrazňované, že pohľad na ňu má privádzať naše myšlienky a postoje k jej Synovi a pomáhať nám viac si uvedomovať kráľovskú dôstojnosť všetkých pokrstených, ktorí nasledujú pravého Kráľa a milosrdného Pána.

Turzovka, 22.8.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.