Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 34, 1-11, Mt 20, 1-16

Rozprával som včera s jedným pánom, ktorý povedal, že ak mu vyjde čas príde ma pozrieť.

Ja: Obaja sme penzisti a nejako nemáme čas. On: To je dobré, že nemáme čas. Chcel tým vyjadriť, že nie je odstavený, že nevie čo s časom. Cíti sa byť využitý.

V dnešnom podobenstve sme počuli: Keď (hospodár) vyšiel okolo piatej popoludní a našiel iných postávať, povedal im: ‚Čo tu nečinne stojíte celý deň?‘ Vraveli mu: ‚Nik nás nenajal.‘ Povedal im: ‚Choďte aj vy do mojej vinice!‘

‚Nik nás nenajal.‘ – nevychádza s toho ponosa, že sú nepotrební, že nič neurobia a nezarobia? Zdá sa.

Kto nás „najíma“? Do života nás povolal Stvoriteľ. Preto ho voláme: Nebeský otec. Lebo je stvoriteľ sveta a tým aj všetkých žijúcich. Vidíme, že vo svete (v prírode) je všetko dôležité. Aj maličkosť. O to viac aj my. Boh má s nami nejaký plán.

Včera sme sa lúčili s pánom kardinálom Tomkom. Viac rokov som spolupracoval s jedným jeho spolupútnikom (prof. F. Škoda). Hovoril, že po roku 1948 sa nemohli vrátiť na Slovensko. Preto cez prázdniny ostali v zahraničí a každý rok sa naučili jeden jazyk. Konštatoval, že to bolo pre nich dobré – posunulo ich to. Keďže mali vedomosti využívali ich na kongregáciách a tak sa dostali do služieb v Cirkvi. Keď sledujeme ich život, vidíme evidentné pôsobenie Božie. Ale čo my?

Každého vedie Boh svojim spôsobom. Je dôležité, aby sme vnímali na sebe riadenie Božie (prozreteľnosť).

Nenariekajme - ‚Nik nás nenajal.‘ Sme tu väčšinou starí. Možno budeme pracovať vo vinici Pánovej iba jedinú hodinu.

Tak prišli tí, čo nastúpili okolo piatej hodiny popoludní, a každý dostal denár. Keď prišli tí prví, mysleli si, že dostanú viac. Ale aj oni dostali po denári. My starí, si nemyslíme, že je to nespravodlivé. Vidíme, že je to milosrdné. Len už nenariekajme a dajme sa do roboty. V Cirkvi aj starý a nevládny má veľké možnosti – modliť sa obetovať.

Turzovka, 17.8.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.