Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Jana sa narodila v januári 1572 v meste Dijon vo východnom Francúzku.

Jej otec bol predsedom burgundského snemu. Ako 21 ročná sa vydala za grófa Krištofa De Chantal. Osem rokov žila šťastným rodinným životom. Po tragickej smrti manžela na stalo pre ňu obdobie utrpenia na svokrovom zámku.

Roku 1604 sa stretla so sv. Františkom Saleským, ktorý sa stal jej duchovným vodcom. Roku 1610 opúšťa za ťažkých okolnosti zámok a ešte v ten istý rok zakladá so sv. Františkom Saleským rehoľu Navštívenia Panny Márie a stáva sa jej členkou.

Zomrela 13. decembra1641. Pochovaná je v meste Annecy vo východnom Francúzku. 

S VIEROU V TROCH FÁZACH ŽIVOTA

Dnešná svätica Jana Františka Frémyot de Chantal by nám všetkým mohla povedať: „Strážila som si vieru, žila som z viery.“

Meno Jana dostala pri krste, meno Františka pri birmovaní. V detstve stratila matku. Otec Benignus, šľachtic z Frémyot, bol predsedom burgundského stavovského snemu. Veľmi dbal o katolícku vieru svojich troch detí. V tej dobe sa veľmi šíril blud kalvinizmu. Dcéra Janka už ako dieťa vynikala silnou vierou. Istý kalvín sa napr. raz hádal s jej otcom, či Kristus je alebo nie je prítomný vo Sviatosti Oltárnej. Malá Jana v kazateľskom postoji mu naraz rázne odpovedala: Musíte veriť, že Ježiš Kristus je vo Sviatosti Oltárnej, on sám to predsa povedal. Kto by to popieral, ten by ho mal za luhára!

Kalvín chcel dcérušku uspokojiť pár cukríkmi. Tu Jana s rozhorčenosťou hodila ich pred ním do pece a zvolala ešte hlasitejšie: Takto budú v pekle horieť bludári, pretože neveria čo povedal Boh!

Táto perlička z detstva o obrane viery ju sprevádzala celým životom. Všetky ponuky kalvínskych pytačom rázne odmietla. Vydala sa za praktického katolíka baróna de Chantal. Manželstvo mala krásne. Pán im požehnal šestoro dietok; dve skoro umreli.

Ako žena a matka snažila sa byť srdcom svojej rodiny. Každý deň ráno a večer tak dietky ako služobníctvo zhromažďovala okolo seba k modlitbe a náuke viery. Denne sa všetci v jej dome museli vzdelávať vo viere, denne sa celý dom modlieval ruženec. Úcta k Matke Božej rozvíjala ako obranu proti bludárom. Popritom konala veľké skutky milosrdenstva. Sama ošetrovala žobrákov, delila sa s nimi o chlieb, prístrešie a šaty, ale najviac o teplo srdca – lásku! Do tohto krásneho rodinného šťastia naraz zasiahol Pán ťažkou ranou. Jej manžela nedopatrením postrelil priateľ pri poľovačke. O desať dní zomrel. Františka bola ako pozbavená zmyslov. Umierajúci ju pred smrťou prosil, aby to prijala ako dar Prozreteľnosti – a navždy zatvoril oči...

Tu sa začína druhé obdobie 28 ročnej vdovy Jany Františky de Chantal. Mladá vdova so štyrmi dietkami citovo nevie odpustiť nedobrovoľnému vrahovi manžela. Sedem tvrdých rokov sa musí prebíjať a prekonávať, kým vnútorne odpustenie prejavila vrahovi navonok. Viera ju viedla k tomu. Povedala si: Koľkokrát mne odpustil Boh! Koľkokrát bol ku mne príliš milostivý!

Viedol ju k tomu ženevský biskup František Saleský. Konečne s vierou zvíťazila i láska k nepriateľom. Vrahovi sa ponúkla za kmotru pri krste jeho synčeka.

Tých sedem rokov, ktoré strávila s dietkami pri otcovi a potom zväčša najviac u svokrovcov, vyplnila veľkodušnými skutkami. Bývala u svokra len preto, že si prial mať vnúčatá u seba. V dome však bola osoba, ktorá Jane na každom kroku strpčovala život. Ponižovala ju aj jej dietky. Jana Františka ako by nič nevidela a nič nepočula. Cvičila sa v skutkoch milosrdenstva, opatrovala priam odkopnutých lazárov, rakovinou rozkladajúcich sa ľudí. Tento tvrdý úsek, ktorý zakončila kmotrovstvom s nepriateľom, bol jej noviciátom pre rehoľný život. Svätý František Saleský mienil založiť práve spoločnosť na opatrovanie takýchto ľudí – Spoločnosť Navštívenia Panny Márie. Františka mu prišla vhod. Prozreteľnosť ju poslala priamo ako základ bohumilej spoločnosti.

Tretiu fázu život začína najhrdinskejšou obeťou srdca: opustí svoje dietky! Najstaršiu dcéru medzitým vydala a dve mladšie dala na výchovu do kláštora. Ale bol tu najmladší syn, ktorý sa vytiahol na prah domu a zvolal: Mama, ak máš sily, prekroč najprv mňa!

Jana Františka pohliadla na kríž a ako kedysi Abrahám obetoval Izáka, tak ona obetovala poslednú lásku svojho srdca!. Lásku matky zamenila za lásku Ježiša Krista!

Jej staručký otec zaplakal, ale zjednotený s Božou vôľou ju požehnal.

Františka, ako rehoľníčka rádu Navštívenia Panny Márie, stáva sa odteraz matkou ešte väčšej rodiny a matkou väčšieho počtu detí. Pre Cirkev svätú založila 87 kláštorov, vychovala rehoľníčky – slúžky bratov a sestier, ktoré ošetrujú, vyučujú a pomáhajú v každej biede. Jej viera stáva sa teraz v najplnšom zmysle „činorodou láskou“ (Gal 5,6).

Ku koncu života stretáva sa táto veľká žena so svätým Vincentom de Paul. Po poznaní tohto svätca cíti sa veľmi malou. Chce pracovať ešte viac na poli dobrých skutkov, ale smrť robí koniec jej plánom, umiera 23 decembra 1641.

Žena viery dokáže byť i ženou lásky. Nebolo stavu, prostredia, kde by v tom nevynikla. Ako sa musíme cítiť pri nej „maličkými a hriešnymi“, keď sa vyhovárame na rodinu, na dobu, na stav! Niet prostredia, ani veku, ani doby, v ktorých by sme si nemohli posilňovať vieru modlitbou vzdelávaním sa, ak len chceme!

Takisto niet obdobia, v ktorom by sme nemohli vydávať svedectvo viery a činorodej lásky!

Svätá Jana Františka nepadla ako hotová svätica z neba. Tvrdo je bolo treba bojovať so sebou, aby uprednostnila Boha a jeho požiadavky. Víťazstvo nie je bez boja. Vzácne veci sa kupujú za tvrdé valuty. Ani nebo sa nekupuje lacno a nedostáva zadarmo!

Konám

Verím v Boha... veľmi pomaly.

Vernosť k desaťminútovke Svätého písma.

Skutok činorodej viery a láska. Voči komu? Kde, Ako? 

Miriam Liptovská, Celý rok so svätými




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.