Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Ez 1, 2-5. 24-28c, Mt 17, 22-27

Keď bol Ježiš s učeníkmi v Galilei, povedal im: „Syn človeka bude vydaný do rúk ľudí; zabijú ho, ale tretieho dňa vstane z mŕtvych.“

A oni sa veľmi zarmútili.

Ježiš už vidí smrť akoby na obzore, počuje ju prichádzať, uvedomuje si, že jeho poslanie na zemi končí. A hovorí o tom svojim učeníkom, tým, ktorí by mu teoreticky mali byť nablízku. Oni sú však vystrašení, nerozumejú mu, sú akoby neprítomní, mentálne ďaleko od Ježiša. Dokonca traja z jeho najbližších na Olivovej hore zaspia, kým on sa krvou potí. 

V tomto kontexte sa Ježiš dostáva do paradoxnej situácie, sporu s nacionalistickými Židmi, ktorí odmietajú zaplatiť daň v chráme, dvojdrachmu, ktorá sa má platiť každý rok. Dôvodov na toto odmietnutie je viac: sčasti pre populizmus (nikto nikdy nerád platí dane!), sčasti protest proti vedeniu znovuotvoreného chrámu, ktorý skončil v rukách niektorých nenásytných kňazských rodín, alebo možno kvôli saducejom, z ktorých pochádzala väčšina vládnucej triedy a ktorí kolaborovali s Rimanmi. 

Na ktorú stranu sa stavia galilejský prorok? Medzi odporcov dane? K spolupracovníkom s nimi? Ježiš má v hlave a v srdci niečo iné, no prijíma výzvu a platí za seba a za Petra. Na kríži sa chystá zaplatiť veľmi odlišnú cenu, ale ukazuje nám aj cestu občianstva a spravodlivosti: jeho nasledovníci platia dane.

Turzovka – Dom sv. Jozefa, 8.8.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.