Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Nah 2, 1. 3; 3, 1-3. 6-7, Mt 16, 24-28

V čase môjho detstva bol macher ten chlapec, ktorý mal nožík.

Boli tri druhy: Rybička, Sarajevo a Dukla. Ak si pamätám aj v tomto poradí, čo sa týka hodnoty. Ak si niekto chcel vymeniť rybičku za Sarajevo, nebodaj Duklu, musel niečo priložiť. Napríklad, sklenú guličku, koliesko z budíka (ak bolo väčšie a dlho sa krútilo – malo hodnotu), pripadne oboje. Po výmene bola zvyčajne jedna strana smutná. Mnohokrát sme výmenu oľutovali.

Dnes sme počuli o možnosti fatálnej výmeny: Alebo za čo vymení človek svoju dušu?! V rozprávkach a ľudovej slovesnosti sa často hovorí o upísaní duše diablovi. Žiaľ, nie je to iba v rozprávkach a povestiach!

Dennodenne sme v pokušení ako spomínaní chlapci meniť, nie nožíky, ale naše šťastie, pokoj duše, za niečo, čo nie je šťastím a neprináša nám pokoj. Nestalo sa, žeby chlapec, ktorý urobil dobrú výmenu pristúpil k vráteniu vymenených veci. Často aj preto, že to bolo odklepnuté okolostojacimi, ktorí „preťali“ podané ruky, čo výmenu urobilo platnou.

Čo s tým ak sme podľahli pokušeniu a vymenil dobro za zlo? Je to stratený život, ktorý sa už nedá vrátiť. Alebo len ťažko. Voláme to pokánie. Preto Pán zdôrazňuje a my si chceme zapamätať a pripomínať jeho apel: Veď čo osoží človekovi, keby aj celý svet získal, a svojej duši by uškodil?!

Turzovka, 5.8.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.