Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

2 Krn 24, 17-25 12, 1-10, Mt 6, 24-34

Priateľ nás pozve na večeru.

Každú chvíľu telefonuje, porozpráva sa s nami o cenových ponukách, o úveroch, ktoré si vzali, pýta sa, čo by sme mu poradili v materiálnych záležitostiach. Zdá sa, že je stále pri nejakom probléme, jednoducho neprítomný. Nič mu nechýba, ale stále sa zaujíma o to, aby mohol mať viac. Ako by sme sa cítili v takejto situácii?

Keď ideme navštíviť priateľov, dúfame v srdečný rozhovor: o nich a našich životoch. O tom, čo zažívame, čo sa nám páči, čo je pre nás dôležité. Taká obyčajná konverzácia, ktorá nie len peniazoch, ale zdieľaní sa.

Každý by sa cítil zbytočný pri stretnutí, počas ktorej by hostiteľ bol neposedný a hovorili o veciach, ktoré sa týkajú len jeho.

A nie je to tak, s nami v kostole? Prišli ste do kostola kvôli Eucharistii, čo je Pánova večera. Premýšľame o rôznych veciach, ktoré nás trápia. Keď ideme do kostola, pomyslíme si: „Konečne budeme mať čas na Boha." Vojdete do chrámu a... Nedokážete zanechať svoje myšlienky tak, ako sme sľúbili. Je pre nás ťažké podeliť sa o seba alebo jednoducho byť s Ježišom. Stále úzkostlivo krúžime okolo rôznych túžob, problémov... Ako sa môže Ježiš cítiť?

Nemyslím si, že sa cíti urazený. On nám na to hovorí: A kto z vás si môže starosťami pridať čo len lakeť k svojmu životu?

Pretože nás miluje, zaujíma sa predovšetkým o nás. Chce nám veľmi pomôcť. Zaujíma sa o náš život, má starosť o náš život, vie o našich peniazoch, má starosť o naše zdravie, náš vzhľad... Naše obavy sú dôležité, ale nemôžu sa stať najdôležitejšími. Možno vidíme, že Boh ešte nemôže vplývať na náš život, pretože to sami nechceme.

Mali by sme sa tu stretnúť s Ježišom svojim srdcom. Dať mu úzkosti a starosti. Ježiš chce, aby sme dôverovali Bohu – jeho Otcovi. Zverme mu seba, svoj dnešok, svoje nevyriešené záležitosti, problémy, ako aj ťažké vzťahy v manželstve, rodine, s priateľmi. Dôvera v Boha nám umožňuje nájsť správnu mieru starostlivosti o každodenné záležitosti. Ježiš nám chce najprv pomôcť uzdraviť naše srdce z nadmerných starostí.

Raz, v rozhovore so svätou Katarínou Sienou, jej Ježiš povedal: „Ty sa mi zver a ja sa o teba postarám." Túto jednoduchú definíciu dôvery v Boha môžeme doplniť výkrikom svätého Ignáca z Loyoly, ktorý naznačuje: „Dôverujte Bohu, akoby úspech všetkých vecí závisel len od Neho. A robte tak, akoby úspech všetkých vecí závisel len od vás." Dôverujme Bohu úplne. A potom, s pokojným srdcom, konajte bez toho, aby ste sa príliš starali o plody svojej činnosti. Dôverujme Bohu a úplne sa oddajte tomu, čo robíte. To stačí, Boh sa postará o nás, o náš život.

Turzovka, 18.6.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.