Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 18, 9-18, Jn 16,20-23a

Možno aj vás v prvom čítaní zaujala poznámka o Pavlovi: V Kenchreách si dal ostrihať hlavu, lebo mal sľub.

Možno to bol nazirejský sľub o ktorom sa píše v knihe Numeri (6,1-21). Tento sľub skladali muži i ženy a bolo to niečo mimoriadne v živote človeka. Sľub mal tri požiadavky:

  1. nepiť víno ani jesť hrozno. Bola to reakcia na pohanský kult plodnosti, pri ktorých bolo víno základ orgií.
  2. nestrihať si vlasy a bradu, čo znamená byť oddelený pre Boha, a pravdepodobne je to opozitum spôsobu nosenia vlasov v egyptskej kultúre, kde vyvolenec boží - faraón - nosí špeciálne upravené vlasy s vyholenou hlavou.
  3. Nazirejci sa nesmeli priblížiť k mŕtvole, a to ani v prípade svojich blízkych príbuzných.

Tento sľub popisuje v úvode 1. Samuelova kniha. Anna si svoje srdce vyliala pred Bohom a sľúbila mu, že ak sa jej narodí syn, „dá ho“ Bohu, zasvätí ho pre jeho službu a „britva s nedotkne jeho hlavy“. Bol to druh zasvätenia Bohu, celkového oddelenia svojho života len pre Boha. Boli to muži „vychovaní Pánom“. Mali stelesňovať božie najvyššie morálne a mravné normy, nepili víno, nejedli ani hrozienka, nestrihali si hlavu, ani neholili bradu po celý čas ich sľubu.

Je to povedané anjelom o Jánovi Krstiteľovi, že nebude piť žiadny opojný nápoj, ale bude naplnený Duchom Svätým od života matky (Lk 1,15). Jánovou najväčšou silou bola jeho sústredená a verná oddanosť Božiemu volaniu v jeho živote. Zložil nazirejský sľub na celý život a zosobnil výraz „oddelený Bohu“.

Jozef Máriin manžel je takisto pripravený: pokorný poctivý remeselník, dáva nazirejský sľub zasvätenia Bohu, prijíma plán zásnub s Máriou, poslúcha rady anjela, neopúšťa tehotnú Máriu, úplne sa podriaďuje službe čistoty s Máriou, je milujúcim manželom, je milujúcim pozemským otcom Ježiša, vydáva sa na cestu do Betlehema, pestuje Ježiša a vychováva ho, stará sa o rodinu a živobytie, dáva mu všetko, je dobrosrdečný pracovitý človek, žije ustavične v spojení s Máriou a Ježišom.

„Sv. Jozef mal nazirejský sľub na celý život. Bol teda zasvätený Pánovi ako aj Panna Mária a nesmel teda mať pohlavný styk.“ (Miroslav Čonka)

Hoci Pavol píše, „že mužovi ja na potupu, keď si pestuje vlasy“ (1 Kor 11,14), pre muža s nazirejským sľubom to znamenalo znášať pohanenie pre Hospodina. Pán Ježiš je preto častou zobrazovaný ako dlhovlasý s bradou, teda zasvätený, oddelený pre Boží zámer.

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.