Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 16, 22-34, Jn 16, 5-11

Na internete sa potuluje obrázok – priam rúhavý. Rehoľnica s cigaretou v ústach a pod tým nápis:

Bože, odpusť mi staré hriechy a daj silu na páchanie nových. To je asi symbol dnešnej doby. Človek chce byť zdravý, silný, dlho žiť, aby mohol hrešiť.

Z tohto pohľadu neprekvapujú slová Pána Ježiša, že svet potrebuje Ducha Svätého, aby ukázal svetu, čo je hriech. A či nevieme, čo je hriech? Veru nie! Dokonca Ježiš hovorí, že k tomu je potrebný jeho odchod: Lebo ak neodídem, Tešiteľ k vám nepríde. Ale keď odídem, pošlem ho k vám. A keď príde on, ukáže svetu, čo je hriech, čo spravodlivosť a čo súd.

A aký bol Ježišov odchod? Veľmi bolestný, na kríži. Ukázal tým, aký hrozný je hriech, keď kvôli nemu musel prísť Boh na zem a takto trpieť.

Fakt, je hriech tak zľahčovaný a má také následky?

Zľahčovanie je zjavné. Ak má politik veľa detí s viacerými ženami a predsa ho zvolia a je ústavným činiteľom, uznáte, že tu niečo nie je v poriadku. Ak sa ospravedlňuje hrozna agresia, vraždenie a priam genocída – je to s nami zlé! Ak sú demonštrácie za právo na potraty – to je už zvrátenosť. Ak sudu nestačí nahrávka, lebo je vraj nezákonne urobená, všetko je postavené na hlavu. Ako keby sa všetkým občanom vysmievali: Robíme zlo, ale nedokážete to. A mnohí im tlieskajú. A čelní predstavitelia národa nechcú zobrať bohatým, aby pomohli živoriacim rodinám.

A následky? Tie sú zjavné aj pre našu generáciu, ako nikdy. Vojna, agresia, bombardovanie škôl, nemocníc, zabíjanie civilistov, detí, znásilňovanie... skoro v priamom prenose.

Iba človek otvorený pre Božieho ducha dokáže spoznať hriech a varovať sa ho. Dokáže ukazovať na zlobu hriechu. Ježišov Duch Pravdy odhalí neprávosť sveta. Ježišovým Duchom sme povolaní k plnosti života, ktorý sa realizuje iba v našom vzťahu s Bohom.

Turzovka, 24.5.2022

Pozrite tiež:

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/325-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/1238-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-2

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2159-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-19

https://faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2551-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-20

https://www.faraturzovka.sk/uvahy-prihovory-homilie/homilie-vo-vsedne-dni/2988-utorok-po-6-velkonocnej-nedeli-21




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.