Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 13, 26-33 , Jn 14, 1-6

Základom modlitby je jej vnútorná pravdivosť.

Novozákonný chrám je teda vlastne v hĺbke nášho vnútra. Tadiaľ musíme ísť k Ježišovi vždy, či sa už chceme klaňať jeho Božstvu, či sa chceme povzbudiť jeho Slovom, či posilniť jeho Telom, či preukázať mu službu lásky v chudákovi.

Pánova požiadavka zbožnosti „v duchu a v pravde" by sa dala formulovať aj ako pravda v duši. Predovšetkým v tom, aby sme Bohu hovorili iba pravdu. Aby naše modlitby boli v súlade s tým, čo si skutočne myslíme, čo naozaj cítime, čo chceme, alebo čo nechceme. Hovoriť Bohu niečo iné je nezmysel. On predsa pozná každú našu myšlienku, každé naše želanie. Ba pozná ich skôr, ako vzniknú. Predpokladať, že by nevedel, čo sa skrýva za našimi peknými slovami, by bola naozaj veľká urážka. Každého predsa rozčúli, keď sa ho niekto pokúša oklamať. Tým akoby ho považoval za natoľko hlúpeho, že to nezbadá. No a my predsa nechceme, aby naše modlitby Boha urážali. Ako však dosiahnuť, aby bolo v nás pravdou všetko, čo vyslovíme v modlitbe?

Príklad vnútornej pravdivosti naznačil Tomáš v dnešnom texte evanjelia, ktorý sa ohlásil: „Pane, nevieme, kam ideš. Akože môžeme poznať cestu?!“ Tak nejako máme byť otvorení aj my voči Bohu.

Ježiš mu odpovedal: „Ja som cesta, pravda a život. Nik nepríde k Otcovi, iba cezo mňa.“ K Bohu sa dá prísť iba cestou pravdy.

Don Boscova matka zastavila raz svojho staršieho syna pri Otčenáši. Nedovolila mu pokračoval v prosbe „odpusť nám naše viny", pretože sa v ten deň nechcel zmieriť s malým Jankom. Keby tak ostal ticho každý, kto nie je schopný zo srdca odpustiť, koľko hlasov by bolo počuť hoci v preplnenom kostole? Ako to, že všetci tieto slová recitujú, či dokonca z plných pľúc spievajú, a koľkí pritom živia v sebe zatrpknutosti zo všelijakých skutočných alebo iba domnelých urážok, držia hnevy a túžia po odplate! A kto môže naozaj úprimne prosiť o príchod Božieho kráľovstva? Komuže natoľko na ňom záleží? Kto chce, aby sa splnila Božia vôľa? Ako sa teda máme modliť Otčenáš, aby sme hovorili pravdu?

Turzovka, 13.5.2022 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.