Prevádzkovateľ webu Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, IČO: 31 912 362 ako prevádzkovateľ na účely ochrany osobných údajov

spracováva na tejto webovej stránke cookies nevyhnutné pre technické fungovanie webových stránok, ako aj pre analytické účely.

Farnosť Turzovka

Rímskokatolícka Cirkev

Sk 3, 11-26, Lk 24, 35-48 

Prvé čítanie v tomto období je zo Skutkov apoštolov.

Informácie o prvotnej Cirkvi sú v tomto spise zhustené a možno zidealizované. Čo je dôležité: Pribúdalo veriacich Pánovi; veľké množstvo mužov a žien.

I keď slova o prvých dňoch a mesiacoch života cirkvi podávajú v zhustenej skratke, takmer schematicky, bolo by chybné popis toho čo sa dialo považovať za idealizáciu, za čosi, čomu sme dnes na míle vzdialení.

Keby apoštolovia nerobili mnoho znamení a zázrakov a nesvedčili v moci a sile Ducha o Pánovi, kresťanstvo by sa nerozšírilo, neujalo. A my vieme, že sa ujalo, rozšírilo, aj keď žiadna politická, vojenská ani ekonomická moc za jeho rozšírením nestála. Mocné bojovanie so zlom (Sk 5,16) mohlo a môže stáť jedine vo viere, silnej a mocnej.

Kresťania najrannejších dôb nemali ani tradíciu cirkvi, ani bohatstvo kultúry, ani bohatstvo skúseností, mali len vieru a moc Ducha, ktorá im bola prepožičaná a ktorá pôsobí.

Čo by bolo s nami bez tradície? Koľkí by sme boli napríklad v kostole?! Máme tradíciu, teológiu, kresťanskú kultúru, krásnu liturgii...Nemôžme ostať iba pri tom. Našou úlohou iste nie je duchovné bohatstvo, nastrádané za tisícročia, „vyhodiť z okna", ale byť vo viere svedkami a bohatými Božou mocou. Skúsenosť ukazuje, že je to veľmi ťažké, ale možné

Zmŕtvychvstalý kráča dejinami. Pričiňme sa, aby to bolo aj cez nás.

Turzovka, 21.4.2022

 




Prihlásiť

Prihláste sa do svojho účtu

Užívateľské meno *
Heslo *
Zapamätať

Rímskokatolícka cirkev Farnosť Turzovka, všetky práva vyhradené.

Copyright © 2014 - 2022.

Created by Silvester Judák.

Tvorba farských webov.